Heel veel interactieve media maken vanbezoek een plezierige ontdekkingstocht

STAM graaft rijke geschiedenis op

De grote foto's van Carl De Keyzer tonen de bekendste Gentse plekken op een onverwachte manier.
fvv
Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Het Stam - het nieuwe Stadsmuseum - opent zaterdag de deuren. Het museum toont de geschiedenis van Gent in een vast chronologisch circuit. Laag na laag wordt die geschiedenis afgepeld. Als je begint te graven in de vele multimediale toepassingen, ben je een hele tijd zoet. Karel Van Keymeulen

Het Stam staat op de Bijlokesite, die de voorbije jaren is uitgegroeid tot een heuse cultuurcampus. Een sobere nieuwbouw aan de Godshuizenlaan, van stadsarchitect Koen Van Nieuwenhuyse, is de toegang tot het museum. ‘Het Stam is een stadsmuseum van de nieuwste soort', zegt Lieven Decaluwe (ProGent), schepen van Cultuur. ‘Onze taak is zorg dragen voor het erfgoed, maar er zal ruimte zijn voor experiment', voegt directeur Christine De Weerdt daaraan toe.

Het parcours van de vaste tentoonstelling begint op de eerste verdieping waar een gigantische, haarscherpe luchtfoto wacht. De foto vult bijna de volledige vloer. Daarop zal elke Gentenaar meteen op zoek gaan naar zijn vertrouwde plekken en vooral naar zijn eigen woning. Er staat ook een nieuwe maquette van het stadscentrum, zodat je als het ware door de stad kunt wandelen.

Aan de wand hangt een immens beeldscherm waarop een intrigerende film te zien is. Met een verassend bombardement van beelden zie je hoe de stad de voorbije eeuwen wijzigde en evolueerde. Op beeldschermen kan je op zoek gaan naar je eigen straat of een historische plek, zoals de Vrijdagmarkt. Aan de hand van twee panoramische zichten op Gent, een kaart en een hedendaagse luchtfoto kan je nagaan hoe alles evolueerde in de tijd.

Na deze introductiezaal wandel je via een passerelle over het doksaal van de voormalige abdijkerk, waarna je op een reuzegrote foto van Carl De Keyzer botst. De Keyzer maakte een reeks foto's die vooral in de pandgang hangen.

In het dormitorium, of de vroegere slaapzaal, begint de geschiedenis waar Leie en Schelde samenvloeien. Gent groeide van diverse bewoningskernen tot een handelsstad.

We passeren de indrukwekkende gotische refter om in de abdijgang te belanden. Dat gebouw is prachtig gerestaureerd, met een groene binnentuin en helwit geschilderde gangen. Van de middeleeuwse grootstad belanden we in de 17de eeuw.

Twee zijsprongen zijn gewijd aan keizer Karel en aan De Rechtvaardige Rechters. De keizer die Gent zijn geuzennaam Stroppendragers bezorgde mocht niet ontbreken, De Rechtvaardige Rechters zijn het Gentse detectiveverhaal bij uitstek.

Prachtige montages

Een fascinerende zaal is de ‘Industriestad'. Vanaf zitbanken in een tunnel krijg je prachtige montages met oude foto's te zien.

Achter veel interactieve toepassingen zitten massa's materiaal verscholen. In het vaste circuit zijn 300 topstukken uit de vroegere Bijlokecollectie te zien, naast werken uit andere collecties.

Het circuit eindigt in een soort loungeruimte waar je op een multitouch tafel filmpjes kunt selecteren die op een rond scherm worden geprojecteerd. Dat gaat van de Zesdaagsen tot studentenopstanden en de Gentse Feesten. Achterin wordt getoond wat de toekomst van Gent kan zijn.

Naast de vaste tentoonstelling loopt er een breed uitgewerkte tijdelijke tentoonstelling over de ‘Belichte stad'.

Het Stam gooit de Bijlokesite definitief open. De Gentse geschiedenis vond er een verrassende thuis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio