Maaltijden worden bij mensen aan huis bezorgd

Restaurant Rigoletto kookt voor minderbedeelden

Restaurant Rigoletto kookt voor minderbedeelden

De personeelsleden van Rigoletto koken 350 lekkere maaltijden.nmi Foto: © NMB Norbert Minne

KNOKKE_HEIST - Het bekende Italiaanse restaurant Rigoletto op het einde van de Lippenslaan kookt de dag voor Kerstmis 350 maaltijden voor minderbedeelden.

Het Italiaans restaurant startte zestien jaar geleden met het bereiden van maaltijden die op kerstavond gratis worden bedeeld in de badstad.

'Wij gingen onze mosterd halen in Frankrijk waar het initiatief Resto du coeur van wijlen Coluche al jaren bestaat. Daar worden in de nieuwjaarsperiode honderden maaltijden bereid voor minderbedeelden. Toen wij voor de eerste keer het initiatief lanceerden, is er bij collega's gevraagd of ze hun steentje wilde bijdragen maar er is tot nu toe geen reactie gekomen. Wij hebben dan maar zelf de handen uit de mouwen gestoken om de maaltijden te bereiden', zegt het personeel.

Voor het bereiden en klaarzetten van de maaltijden wordt een beroep gedaan op 25 personeelsleden. 'In het begin nodigden wij de mensen uit naar het restaurant maar er was een drempelvrees. Wij moesten de mensen werkelijk van straat halen omdat ze een zekere schroom hadden om het restaurant binnen te stappen. Nadien hebben wij contact genomen met het OCMW. Dat is het best geplaatst om te weten waar de nood het hoogst is. Nu gaan hier op 24 december 350 maaltijden de deur uit die door vrijwilligers ter plaatse worden gebracht. Naast de vele vrijwilligers schrikken schepenen en zelfs burgemeester Leopold Lippens er niet voor terug om de maaltijden te bedelen', zegt het personeel.

Dit jaar staan soep, vis en vlees op het menu. 'Tien leveranciers bezorgen ons gratis de ingrediënten die hier in de keuken worden bereid. Wij kiezen niet voor een Italiaans gerecht, omdat wij denken dat een gewone maaltijd meer wordt geapprecieerd. De minderbedeelden krijgen dit jaar soep, een portie rog of rosbief en een klein dessert. Voor volwassenen is daar nog een biertje bij en voor de kinderen een frisdrank', zegt het personeel.

Het initiatief valt zeker in de smaak van de minderbedeelden. Tijdens de nieuwjaarsmaand krijgt de uitbater kaartjes met bedankjes, tekeningen van kinderen en zelfs telefoontjes van inwoners die een gratis maaltijd kregen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio