Ex-hoofdcommissaris sterft in vliegtuigcrash

Overijse - Tot 2001 was ze hoofdcommissaris van de politie in Overijse. Toen vertrok ze naar de federale politie voor een topjob. Kristina Bonnez is niet meer. Ze stierf bij de vliegtuigcrash in Congo. Bonnez werd 56.

Het vliegtuig van de VN met aan boord Kristina Bonnez van de federale politie en Jeroen Bervoets, zoon van de betreurde Wilfried Bervoets van het voormalige Agalev, stortte maandag neer in de Congolese hoofdstad Kinshasa op de luchthaven Kinshasa-NDjili. Van de 33 passagiers kwamen er 32 om het leven.

In Overijse reageren de ex-collega's van Bonnez aangeslagen. De commissaris speelde een cruciale rol bij de politiehervorming in de Druivenstreek. ‘Het was een zeer sterke vrouw', zegt Walter Endels, huidig korpschef van de politiezone Herko (Herent-Kortenberg) en voormalig rijkswachter in Overijse die Bonnez zeer goed heeft gekend. ‘Als vrouw in een mannenwereld was het vaak niet evident. Toch slaagde ze steeds in haar opzet want ze kon haar mannetje staan. Het was een zeer vriendelijk persoon wier deur steeds openstond voor iedereen.'

Volgens Endels was Bonnez een belangrijke persoon binnen het politiewezen. ‘Ik ontmoette haar nog anderhalf jaar geleden. In Overijse maar ook erna was het steeds een grote naam in de politiewereld. Ik betreur het verlies.'

Rechtvaardig

Burgemeester van Huldenberg Marc Verheyden (CD&V) reageert geschokt. Zijn echtgenote Chris Van Eyck was immers jarenlang collega van Bonnez. ‘Ik was niet op de hoogte. Dit raakt me diep', zegt hij. Willy Van Roy van de vroegere rijkswacht in Overijse zegt altijd goed samen te hebben gewerkt met Bonnez. ‘Af en toe waren er woorden, maar nooit van die aard dat er ruzie was. De samenwerking met Bonnez liep altijd gesmeerd. Het was een rechtvaardige commissaris', zegt hij.

Ook de burgemeester van Overijse Dirk Brankaer (OV 2002) betreurt het verlies. ‘We hadden vaak woorden want het was een streng iemand. Toch heeft ze prima werk geleverd in Overijse', zegt hij.

Bonnez woonde al een tijdje niet meer in Overijse en pendelde voor haar job tussen voor de VN tussen verschillende Afrikaanse steden. Bonnez werkte vooral in Darfour. Onlangs werd ze officieel senior conduct and discipline officer in Congo waar ze verantwoordelijk was voor Monusco (United Nations Organisation Stabilisation Mission in the Democratic Republic of Congo). Ze moest er toezicht houden op het gedrag van burgers, politie en militairen.

Ook commissaris Francis Vanderpas van de politiezone Druivenstreek betreurt het ongeval. ‘Ik heb haar goed gekend. Het was een ruimdenkend iemand', zegt hij.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio