Pand aan Vaartkom wordt misschien hotel

House- en technofeest als afscheid van Silo

House- en technofeest als afscheid van Silo

Jelte Scheys en Andreas De Boever pakken nog een keer uit in de Silo. cbl

LEUVEN / HERENT - Dit oudjaar vindt in de Silo voor de laatste keer een housefuif plaats. Daarna valt het doek over de danstempel aan de Leuvense Vaart. Er zijn nu gesprekken aan de gang om het pand om te vormen tot hotel, restaurant en feestzaal.

'Wanneer we het nieuws op Facebook hadden gepost, waren er na drie dagen al zevenhonderd bevestigingen. Nog maar eens het bewijs dat de Silo ondanks de sluiting populair blijft', zegt Jelte Scheys (27) uit Heverlee. Hij is samen met Andreas De Boever (27) uit Herent de organisator van Down Under, de undergroundhouse en technofeestjes die ze organiseerden tijdens de laatste jaren van Club Silo. Sinds september vorig jaar zijn ze met dit concept in Londen actief.

Beiden waren de grootste pleitbezorgers voor de redding van de Silo toen bekend werd dat de vorige uitbaters er de brui aan gaven. Een klagende bovenbuur, torenhoge bedragen om het pand geluiddicht te maken en onzekerheid over de verlenging van het huurcontract, lagen aan de basis van de sluiting. 'Sindsdien hangt er aan de gevel van het gebouw een opschrift dat het te huur staat. Telkens we er voorbijreden, stak dat. Als het gebouw dan toch staat te verkommeren, waarom er dan geen feest organiseren, vroegen we ons af', zegt Scheys.

Ze contacteerden daarop de eigenaar Maurice Vaes (67) uit Lubbeek. 'Hij zag er geen graten in. Op dat moment waren er blijkbaar gesprekken aan de gang om van de Silo een overdekte speeltuin te maken. Ons feest op oudjaar zal dan Silo's allerlaatste wapenfeit zijn', zegt De Boever.

Er staat de organisatoren weliswaar een tour de force te wachten. 'Het was geen evidente beslissing. Binnenin is het helemaal leeggehaald. Alle geluids- en lichtinstallaties zijn weg, het water en de elektriciteit moeten weer aangesloten worden. Soms vragen we ons af waar we aan begonnen zijn. We zijn al meermaals voor gek verklaard. Het risico dat we hiermee nemen is niet min, maar we hebben echt een emotionele band met de Silo en het is voor ons een eer dat we dit kunnen doen. We zijn ook dankbaar dat alle betrokken partijen - de eigenaar, het stadsbestuur en de politie - ons deze kans gunnen. Dat we support krijgen van de organisatoren van Club Silo vinden we ook belangrijk', zegt De Boever.

Wanneer het feest op oudjaar achter de rug is, valt het doek over wat ooit de Silo geweest was. De gesprekken over de herbestemming zijn volop aan de gang. 'Er was inderdaad interesse om er een indoor speeltuin te installeren, maar dat project werd wegens te duur plots afgevoerd. Ik ben nu in onderhandeling met een nieuwe vennootschap. Zij wil het pand omvormen tot hotel, restaurant en feestzaal. Ze zijn al een kijkje komen nemen met hun architect en spraken van een investering van twee miljoen euro. Het gaat om het gelijkvloers en de vier volgende verdiepingen. De appartementen blijven bestaan', zegt de eigenaar Maurice Vaes.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio