In 54 minuten veranderde alles

ANTWERPEN - Nog geen uur had Hans Van Themsche nodig om op 11 mei 2006 zijn wapen te kopen en een onschuldig meisje en twee onschuldige vrouwen neer te schieten. Volgende week staat de dader terecht voor moord en moordpoging uit racisme. Een reconstructie van 54 minuten die alles veranderden. Tonny Verhaeghe

Roeselare, 5uur

Hans Van Themsche staat extra vroeg op. Zijn lange haren heeft hij weggesneden met een mes, de rest scheert hij af. Vandaag wil hij sterven en dat moet gebeuren als skinhead. Om halfzeven verlaat hij het internaat en neemt hij de trein naar Antwerpen. In de aanloop naar de feiten had hij steeds meer een alcoholprobleem, maar vandaag besluit hij nuchter te blijven. Hij wil goed kunnen mikken.

Antwerpen Centraal Station, 8.30uur

Vanuit het station stapt Van Themsche richting stadscentrum en wapenwinkel Lang in de Lombardenvest. Horen welke vuurwapens hij kan kopen zonder vergunning. Drie types worden hem voorgelegd, de karabijn type 'Marlin' lijkt hem wel wat. Maar hij heeft niet genoeg geld op zak, dus neemt hij de bus naar Wilrijk en haalt daar in het Dexiakantoor 750 euro van zijn rekening.

Nationalestraat, 10.45uur

Terug in het centrum van Antwerpen bezoekt hij in de Nationalestraat een Amerikaanse stockwinkel en koopt er een riem en een patroontasje.

Wapenhandel Lang, 11uur

Van Themsche stapt voor de tweede keer de wapenhandel binnen en koopt voor 494 euro zijn Marlin-karabijn. Daarbij een doosje met 20 Remmington-patronen voor 18 euro. Hij heeft er zoveel nodig, want hij is van plan vijf à tien mensen te doden. Bij dit alles blijft hij uiterst kalm, niets laat vermoeden wat er zou volgen. Vader en zoon Lang zullen het wellicht nooit kunnen geloven wat hun klant in het uur daarna doet.

Groenplaats

Hier moet het, volgens de plannen van Hans Van Themsche, gebeuren: hij wil op de Groenplaats 'de hel laten losbreken'. Het plan is om het wapen te laden in de ondergrondse parking. Maar naar eigen zeggen ziet hij hier te veel kinderen en te weinig allochtonen om tot actie over te gaan.

Kathedraal

Met de karabijn onder zijn jas loopt hij door het hart van Antwerpen, tot aan de kathedraal. Hier wil hij volgens zijn verklaring zijn karabijn laden, maar het is te druk. Hij stapt om de markt heen.

Spanjepandsteeg

Eerder toevallig belandt hij dan in dit kleine steegje, net om de hoek van restaurant Hofstraat 24 van de ouders van Luna. Hij verstopt zich achter afvalcontainers, pakt zijn geweer uit en laadt het. Hij begint te stappen met het vuurklare wapen voor zich uit. Hij houdt zijn rechterhand aan de trekker en zijn linkerhand aan de loop. Volgens een getuige kijkt hij angstwekkend koel en gefocust.

Pottenbrug

Met zijn wapen in de aanslag doolt hij door de kleine straatjes achter het stadhuis. Voor een tweede keer passeert hij vlak langs het restaurant van Luna's ouders. Aan de Pottenbrug ziet hij zijn eerste slachtoffer: een gesluierde vrouw die op een bankje een boek leest. 'Vlammen maar', denkt hij en hij schiet haar vanop 20 meter neer. Songül Koç valt voor dood op de grond, lerares Kristien Roelens ziet het voor haar ogen gebeuren. 'Hij bleef ijzig kalm en stapte gewoon rustig de straat in. Alsof het allemaal niets was. Met die lange zwarte jas aan, die ik maar niet kan vergeten.' Songül Koç overleeft omdat de gel in haar borstprothese de kogel afremt.

Zwartzusterstraat

Een toevallige geluidsopname toont aan dat er precies 1 minuut en 58 seconden liggen tussen het schot dat Songül Koç trof en de dodelijke schoten op Oulemata Niangadou (24) en Luna Drowart (2). Hij ziet het kleine meisje en haar au pair in de Zwartzusterstraat. Oulemata versnelt haar pas wanneer ze de gewapende jongeman met zijn lange zwarte jas in de gaten heeft. Luna fietst op haar driewielertje naast haar. Van Themsche gaat zelf ook sneller stappen, passeert de twee en wil in eerste instantie niet schieten. Maar dan bedenkt hij zich. 'Waarom niet? Ik ben straks toch dood.'

Vanop vier meter richt hij zijn wapen op haar rug. Oulemata kijkt net op dat ogenblik over haar schouder en kijkt hem recht in de ogen. Van Themsche schiet haar in de rug.

De kleine Luna begint te huilen. In een flits denkt Van Themsche aan een documentaire die hij zag over kleine olifanten die getraumatiseerd raken als hun moeder sterft. Hij herlaadt en schiet, vijf seconden na het schot op Oulemata, ook het kleine meisje op haar driewieler in de rug. Allebei sterven ze ter plaatse.

Grote Koraalberg

Van Themsche stapt verder via de Zirkstraat de Hofstraat in. Voor de derde keer passeert hij langs het restaurant waar de ouders van Luna nietsvermoedend aan het werken zijn. Aan de Grote Koraalberg gaat hij het pleintje op en wandelt richting taverne 'In de Gloria'. Enkele vrouwen op het terras zien de skinhead met lange jas en karabijn in de hand op zich afkomen en gillen van schrik. Hoofdinspecteur Marcel Van Peel, die hier aan het lunchen is, loopt hem achterna.

Lange Doornikstraat

De politieagent ziet Van Themsche voor zich uit lopen. Tot drie keer toe roept hij hem na zijn wapen op de grond te leggen. Van Themsche draait zich koel om en stapt op de agent af, karabijn op de schouder. Hij verzoekt de agent om hem door het hoofd te schieten, hij neemt zijn wapen tenslotte met een brede zwaai van zijn schouder en richt het op de agent. Die schiet hem in de buik. Van Themsche is uitgeteld, maar leeft. Het is dan 11.54uur, nog geen uur nadat van Themsche - toen nog ongewapend - de winkel van Lang is binnengestapt. Een uur dat alles verandert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees