Zijpstraat stelt bezwaarschriften op

Buurt mobiliseert tegen paardenfokkerij

Buurt mobiliseert tegen paardenfokkerij

De buurtbewoners willen zo veel mogelijk bezwaarschriften indienen. Yvan De Saedeleer Foto: © De Saedeleer Yvan

GOOIK - Plannen voor een paardenfokkerij in de Zijpstraat in Gooik zinnen de buurtbewoners niet. Zij vrezen overlast. Ze vinden de plannen ingaan tegen het gemeentelijk structuurplan.

Niet alleen zou de nieuwbouw het open karakter van het landschap aantasten, vooral vrezen de bewoners van de Zijpstraat overlast door nevenactiviteiten.

Er was afgelopen week een vergadering met de bewoners van de Zijpstraat en het gemeentebestuur om de situatie te bespreken.

Intussen werd een bezwaarschrift opgesteld. Bezwaarschriften moeten tegen 30december worden ingediend.

Niet veel tijd

'We hebben niet veel tijd', vertellen de buurtbewoners. 'Toch willen we nog zo veel mogelijk mensen mobiliseren om ook een bezwaarschrift in te dienen.'

'Wij hebben op zich geen probleem met een paardenfokkerij', benadrukken ze, 'maar moet hiervoor een nieuwe strook grond worden aangesneden? Bovendien gewagen de plannen van een bed & breakfast en van mentochten en snoeicursussen. Dergelijke activiteiten zullen veel volk lokken, met de onvermijdelijke overlast. Wij denken dat een fokkerij met 25 paarden, zoals in de plannen staat, niet leefbaar is. Het bedrijf zal van de vele nevenactiviteiten moeten leven en die zullen zal hinder meebrengen. Bovendien staan er technische foutjes in het dossier; daar hebben wij vragen bij.'

Bezwaar en advies

Burgemeester Michel Doomst (CD&V) zegt dat de gemeente wacht op de bezwaren en de adviezen van adviesraden om dan in januari zelf advies te geven.

'Wij zijn niet tegen de activiteit, maar we hebben wel een probleem met de locatie', stelt Doomst.

'In ons structuurplan staat dat de plek waar zou worden gebouwd, open en intact moet blijven. We vrezen dat een gevaarlijk precedent. Het betreft inderdaad landbouwgebied, maar in onze gemeente zijn er leegstaande gebouwen en hoeves die volgens ons perfect geschikt zijn voor dergelijke activiteiten. Die gebruiken lijkt ons beter dan het aansnijden van open, groene zones', besluit Doomst.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio