Beste bierkoks achter fornuis van Heeren van Liedekercke

Amerikaanse topkok kookt met Belgisch bier

Amerikaanse topkok kookt met Belgisch bier

De Amerikaan Chris Lively (rechts) en Tom De Four serveerden de klanten een uitzonderlijk menu. Yvan De Saedeleer Foto: © De Saedeleer Yvan

LIEDEKERKE/ DENDERLEEUW - De beste bierkoks van de wereld stonden gisteren in de keuken van brasserie De Heeren Van Liedekercke. De Amerikaan Chris Lively en Tom De Four kunnen het uitstekend met elkaar vinden en serveerden de klanten een uitzonderlijk menu.

De Heeren van Liedekercke is een brasserie met naam en faam in het wereldje van bierfanaten. Dit jaar riep www.ratebeer.com de zaak nog uit tot het tweede beste bierrestaurant ter wereld. De Amerikaanse chef Chris Lively had volgens dezelfde site met zijn Ebenezars Pub in Lovell het beste restaurant.

Uitbaters Joost en Tom De Four en Chris vonden elkaar, want Chris bezocht in maart de zaak van de broers. Gisteren werd er een nieuwe stap gezet en stonden Tom en Chris achter het fornuis van De Heeren Van Liedekercke.

'Ik ben enorm trots dat ik hier met Tom mag koken', zegt Chris bescheiden. 'Voor mij is dit een droom, want ik leer hier enorm bij. Waar kan je beter met Belgische bieren koken dan in het land zelf?'

Tom en Chris stelden een menu samen met het beste uit de Amerikaanse en de Belgische keuken. Zo konden de klanten proeven van een tomaat garnaal met Rodenbach en bloemkoolmayonaise en serveerde Chris de steak salad met geitenkaas en het beste rundvlees uit Amerika.

'Je kan met bieren ontzettend lekkere gerechten maken', zegt Chris. 'Er zijn zoveel verschillende soorten. Je moet natuurlijk de smaken en de ingrediënten van het bier respecteren. Zowel Tom als ik experimenteren al jaren met bieren. Ik ben blij dat we nu eindelijk eens samen kunnen doen wat we graag doen. Ik hoop zelfs dat dit niet het eindpunt is, maar dat hij binnenkort ook eens in mijn restaurant komt koken. Van concurrentie is er zeker geen sprake, daarvoor liggen onze restaurants veel te ver van elkaar', grapt Chris.

Het was krap werken in de kleine keuken van De Heeren van Liedekercke, maar dat stoorde het gelegenheidsduo niet. Naast Chris hielpen ook zijn vrouw Jennifer en zijn sous-chef Nick.

'De keuken hier is eigenlijk even groot als bij mij', zegt Chris. 'Je hebt geen grote ruimtes nodig om iets lekkers te bereiden. Voor mij is het ideaal werken en ik zal hier vertrekken met heel wat goede ideeën van mijn collega.'

Chris verblijft een week in ons land. Hij is een enorme fan van de geuze en kriek.

'Ik vrees dat we hier een extra koffer zullen moeten kopen, want ik heb intussen al een nieuwe voorraad aangekocht. Als ik hier ben, kan ik me moeilijk inhouden.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio