Weer nederlaag voor Grouwels in dossier Havenlaan

Weer nederlaag voor Grouwels in dossier Havenlaan

Over de platanen op de Havenlaan is het laatste woord nog niet gezegd. blg Foto: © NICOLAS MAETERLINCK

BRUSSEL - Opnieuw heeft een rechtbank Brussels minister Grouwels in het ongelijk gesteld rond het dossier van de Havenlaan. De heraanleg van de laan lijkt verder weg dan ooit.

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft gisteren geweigerd het beslag op te heffen dat het parket had laten leggen op de platanen en kasseien van de Havenlaan.

Verkeerde taal

De regering had om een opheffing van dat beslag gevraagd, maar de KI weigert dat omdat de vraag in de verkeerde taal was ingediend.

Dat is opnieuw een nederlaag voor minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V), nadat woensdag de milieurechter al had beslist de bouwvergunning voor de Havenlaan te schorsen. Hij argumenteerde dat de geplande werken niet overeenstemmen met de verleende vergunning en dat er aan die vergunning zelf ook een en ander schort. 'De werken zijn formeel geschorst, dat is slecht nieuws voor ons', geeft Grouwels' kabinet toe.

Niet meer vóór 2016

'De uitspraak wordt wel nog geanalyseerd en het is mogelijk dat we in beroep gaan. Maar het ziet er steeds meer naar uit dat het dossier op de lange baan is geschoven', zegt woordvoerder Philippe Vanstapel.

Volgens hem is een heraanleg van de laan niet meer mogelijk vóór 2016. 'Er moet opnieuw een openbaar onderzoek komen, er moeten nieuwe studies besteld worden... En het zal veel kosten. Voor de schadevergoeding aan de bouwheer, de kostprijs van de nieuwe studies en het onderhoud van de kasseien en bomen rekenen we op 4,7miljoen euro.'

De groep Actie Patrimonium Kasseien en Platanen stelt dat er wel al kan worden begonnen met de heraanleg van de voetpaden. Daarvoor zou geen bouwvergunning nodig zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio