Politie bevrijdt 47-jarige uit afschuwelijk smerige kamer

Italiaanse vrouw achttien jaar opgesloten door eigen familie

Ook Italië heeft nu een gruwelverhaal à la Natascha Kampusch of Elisabeth Fritzl. De Italiaanse politie heeft een 47-jarige vrouw bevrijd die achttien jaar lang werd opgesloten in afschuwelijke omstandigheden, alleen maar omdat ze ongehuwd zwanger was geraakt. Dajo Hermans

Het gruwelverhaal speelde zich af in een klein dorpje in het zuiden van Italië, vlakbij Napels. Het begon in 1990 toen Maria Monaco -ze moet toen 29 geweest zijn- ongewenst zwanger raakte. Voor haar moeder Anna Rosa Golino (80), haar broer Prisco (een 44-jarige landbouwer) en haar zus Michelina (een 54-jarige leerkracht) was het een regelrechte schande. Ze zouden het er niet bij laten en sloten haar op, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Achttien jaar lang had de vrouw geen contact met de buitenwereld. Al die tijd leefde ze in een klein, miezerig kamertje, dat geen venster had en waar alleen een bed, een stoel en een onwaarschijnlijk smerige wc stond. Als ze al eten kreeg, werd het haar voorgeschoteld in een voederbak, bestemd voor beesten. Op het menu stond meestal droog brood en een stukje mozzarella.

Na een anonieme tip -de buren hadden geklaagd over een weerzinwekkende stank- slaagde de Italiaanse politie erin om de vrouw te bevrijden. Toen ze de kamer binnenkwamen, stonden ze perplex. Compleet sprakeloos. Tussen de sigarettenpeuken, de uitwerpselen en het afval troffen ze Maria Monaco aan in een hoekje. Ze was helemaal van de wereld, totaal verward. En al die tijd had ze doorgebracht in afschuwelijke sanitaire en hygiënische omstandigheden.

De 80-jarige moeder werd intussen, omwille van haar hoge leeftijd, onder huisarrest geplaatst. Haar broer en zus zijn opgepakt en worden ondervraagd. Ze riskeren nu een zware straf wegens mishandeling en vrijheidsberoving. Intussen kwam wel al aan het licht dat haar familie niet begrijpt waarom de zaak voor zoveel heisa zorgt. Wat hebben we fout gedaan, lijken ze volgens de Italiaanse politie te denken. Ze zouden zich afvragen of het niet meer dan normaal is dat ze Maria destijds opsloten, al was het maar om de familie-eer te redden.

Intussen heeft de politie ook met de 17-jarige zoon van de vrouw gesproken. Hij werd opgevoed door de familie en wist duidelijk in welke omstandigheden zijn moeder werd opgesloten. 'Maar hij schaamde zich en wist niet wat gedaan', luidt het. De vrouw zelf is intussen overgebracht naar een ziekenhuis in Napels. Ze zou zware psychische problemen hebben.Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees