Schepen verwacht geen vertraging

Graafmachines leggen oude Eikerpoort bloot

Graafmachines leggen oude Eikerpoort bloot

De Eikerpoort verdween opnieuw onder het zand.ppn Foto: © Phillip Pergens

MAASEIK - Graafmachines legden donderdag de historische Eikerpoort van Maaseik bloot. Archeologen trokken vrijdagochtend naar de site om alles te registreren. Daarna verdwenen de grondvesten opnieuw onder het zand.

De Eikerpoort, een van de vier historische toegangspoorten tot het centrum van de eeuwenoude stad, is opgedoken. Dat gebeurde tijdens de graafwerken aan het kruispunt van de Burgemeester Philipslaan met de Eikerstraat. Het gaat om de grondvesten uit mergelsteen. Wat er mee gaat gebeuren is nog niet bekend.

De eerste fase van de werkzaamheden voor de herinrichting van de Burgemeester Philipslaan en de zijstraten ging donderdag van start, enkele dagen vroeger dan de geplande datum van 7november. De aannemer, die voor het aanleggen van de riolering moest graven stootte vrijwel meteen op de archeologische ondergrond. De werknemers vonden grondvesten van de oude Eikerpoort, die in de 17de eeuw een van de vier toegangspoorten van de oude stadsomwalling van Maaseik was. De muren waren opgetrokken uit mergelblokken. Deze zaten nauwelijks een meter onder het wegdek.

Met de vondst werden de graafwerken onmiddellijk gestaakt en op een andere plaats verdergezet. Een lange sleuf maakte de Eikerpoort zichtbaar voor elke passant. Archeologen gingen vrijdagochtend meteen aan het werk met het registreren en documenteren van de overblijfselen. Vervolgens gooiden de graafmachines de sleuf opnieuw dicht met zand. Zo worden de grondvesten beschermd tegen regen die grote schade zou kunnen aanbrengen.

Het is niet de eerste stadspoort die gevonden wordt. Bij de bouw van de twee winkelcentra Kloosterbempden en Kolonel Aertsplein vonden ze enkele jaren geleden al delen van de Bospoort weer. Een deel daarvan kreeg een plaats in de ondergrondse gelijknamige parkeergarage. Ditmaal gaat het opnieuw om een historische vondst die dateert van vierhonderd jaar geleden. Voor de verbetering van de wallen kochten ze in 1604 zelfs tienduizend mergelstenen aan. Daar hing toen een prijskaartje van tweeduizend Brabantse gulden aan vast. Naast de Bos- en Eikerpoort, had je vroeger ook nog de Hepper- en de Bleumerpoort.

De omwonenden vrezen dat door de vondst de werken ontzettend vertraging zullen oplopen.

Betrokken schepen van Openbare Werken Antoine Schaefer (CD&V) ontkent dit. 'Omdat de aannemer te vroeg gestart is met de werkzaamheden zet deze vondst het programma niet achteruit.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio