Mode

Kledingketen Olivier Strelli flirt met faillissement

Alweer Belgisch mode-icoon in nauwe schoentjes

Alweer Belgisch mode-icoon in nauwe schoentjes

Foto: Reporters Press Agency

De crisis slaat keihard toe in de Belgische modewereld. Na Walter Van Beirendonck en hoedenmaker Christophe Coppens eerder dit jaar flirt nu ook kledingketen Olivier Strelli met het faillissement.

Olivier Strelli, de keten van 15 Belgische modewinkels die sinds december van 2010 werkt aan zijn wederopstanding, zit opnieuw in zware problemen. Topman Olivier Israël, zoon van oprichter Nissim Israël, heeft de rechtbank gevraagd een nieuw bedrijf te mogen opstarten om de activiteiten te kunnen voortzetten.

‘Begin 2012 waren alle tekenen voor de herlancering nog gunstig, maar nieuwe structurele factoren hebben deze brutaal geremd', verwijst woordvoerder Audrey Verhulst naar de crisis die zwaar toeslaat in de modesector en eerder ook al flink wat andere Belgische ontwerpers de boeken deed neerleggen. ‘Daarom heeft het bedrijf zich aangemeld bij de rechtbank van koophandel van Brussel voor een overdracht van vennootschap onder gerechtelijk gezag.'

Die procedure, waarbij de voortzetting van de activiteiten voorrang krijgt op de terugbetaling van de schuldeisers, moet huidig topman Olivier Nissim de kans geven om via een nieuwe juridische entiteit een faillissement te ontlopen. Al beseft Audrey Verhulst dat het pleit nog lang niet gewonnen is. ‘Er moeten heel wat partijen, banken en advocaten, instemmen met de oplossing die we voorstellen. En dan moet de handelsrechter ook nog akkoord gaan. Maar laat één ding duidelijk zijn: Olivier Strelli is vandaag nog niet failliet.'

DesastreusFrans avontuur

Alle onheil begon toen oprichter en ontwerper Nissim Israël zijn bedrijf in 2008 verkocht aan een Frans investeringsfonds. Dat koesterde (te) grootse expansieplannen in Frankrijk, die de groep opzadelden met 10miljoen euro schulden. In 2010 moest Olivier Strelli bescherming zoeken tegen de schuldeisers. Even leek het erop dat de keten onder de nieuwe topman Olivier Nissim en diens strikte herstelplan een tweede adem had gevonden.

Toch weigert het management de handdoek in de ring te gooien: ‘Hoe de procedure ook afloopt, als merk zal Olivier Strelli zeker niet verdwijnen, al was het maar dankzij de verschillende licenties voor bijvoorbeeld schoenen, horloges of nog beddengoed', maakt Audrey Verhulst zich sterk. Bij Olivier Strelli werken vandaag 65mensen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees