Aangereden nabij Centrale Brug

Meisje (12) in coma na botsing met auto

Meisje (12) in coma na botsing met auto

Foto: rr

IZEGEM - De 12-jarige Yana Vanoverberghe raakte gisterochtend levensgevaarlijk gewond bij een ongeval vlak bij het stadhuis van Izegem. Het meisje was per fiets op weg naar school. Bij de afzink van de Centrale Brug, toen ze de Ketelstraat wilde inslaan, belandde ze onder een wagen.

Yana Vanoverberghe reed gisterochtend rond 8 uur per fiets van bij haar thuis in de Hondsmertjesstraat in Kachtem naar Middenschool de Pélichy, waar ze in het eerste jaar zit. Op het eind van de Centrale Brug over het kanaal en de spoorweg, vlak voor het stadhuis op de Korenmarkt, wilde het meisje de Ketelstraat inslaan om via de Markt de school te bereiken.

Maar toen ze aan de voet van de brug de weg overstak, werd ze gegrepen door de Volvo van Koen V. (46) uit Oostrozebeke, die uit de richting van de Nieuwstraat kwam. Yana werd opgeschept en botste met haar hoofd tegen de voorruit.

Traiteur Jurgen Defour uit de Marktstraat zag het ongeval gebeuren. ‘Ik heb meteen de hulpdiensten verwittigd en de eerste zorgen toegediend. Ze was zwaargewond.'

Ook Yana's ouders werden meteen verwittigd. ‘Ik ben naar de Korenmarkt gesneld', vertelt vader Tony Vanoverberghe. ‘Yana was buiten bewustzijn. Ik ben met de ambulance naar het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare meegereden. Yana had een zwaar hoofdletsel, ze werd meteen geopereerd. Voor zover duidelijk is, zijn haar hersenen niet geraakt. Yana's toestand is stabiel, al wordt ze in een kunstmatige coma gehouden. De komende dagen zullen bepalend zijn. Wellicht wacht haar een lange revalidatie.'

Voor Tony en zijn vrouw is dit al de tweede zware klap. Vijftien jaar geleden verloren ze hun eerste kind bij de geboorte. Yana heeft nog een twee jaar oudere broer die schoolloopt in het college van Izegem. Toevallig fietste die gisterochtend ook voorbij de plaats van het ongeval.

Volgens getuigen duurde het bijna tien minuten voor de ambulance ter plaatse was. Een gevolg van het nieuwe en fel gecontesteerde mobiliteitsplan, waardoor het verkeer in het stadscentrum 's ochtends vastloopt, zo beweren sommigen.

‘Bovendien nemen veel scholieren, sinds de Ketelstraat voor autoverkeer is afgesloten, vanop de brug de weg naar de Markt. Bij de afzink van de brug halen ze meestal een hoge snelheid. Bij het afdraaien is dat niet zonder gevaar', klinkt het.

Het parket van Kortrijk stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. De bestuurder van de wagen was gisteren te zwaar aangeslagen om te reageren. Ook in de Middenschool werd in spanning op nieuws over Yana gewacht.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio