Oud-burgemeester Paul Vanhie (56) sterft bij arbeidsongeval

Paul Vanhie komt om het leven onder heftruck

Paul Vanhie komt om het leven onder heftruck

Oud-burgemeester
Paul Vanhie.sbr
Het bedrijf van de ouders van Paul Vanhie. Hij was er de tuin aan het opruimen.sbr
Foto: © STEFAAN BEEL

SINT-ELOOIS-WINKEL - Paul Vanhie, burgemeester van Ledegem van 2000 tot 2006, stierf gisterenmiddag in een dramatisch ongeval. Hij raakte gekneld achter een vorkheftruck in de bierhandel van zijn ouders.

Op 56-jarige leeftijd is Paul Vanhie gisteren overleden. Achter de loods van de drankencentrale van zijn ouders, tegenover zijn eigen woonst in de Gullegemstraat, raakte hij gekneld tussen een muur en een heftruck. Gemeentearbeiders vonden Paul Vanhie gisteren rond 16.15 uur vonden. Ze sloegen onmiddellijk alarm. Het parket onderzoekt de omstandigheden van het ongeval, maar de man moet op slag dood zijn geweest. De oud-burgemeester van Ledegem ging nog geregeld helpen op het domein van zijn bejaarde ouders en was de tuin aan het opruimen.

Paul Vanhie groeide op onder een liberale en VLD-vlag. Hij zetelde sinds 1994 in de Ledegemse gemeenteraad. Eerst als VLD-gemeenteraadslid en tussen 2000 en 2006 als burgemeester voor Actief, een gemeentelijst die hij zelf oprichtte. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen werd hij opnieuw raadslid in de oppositie. Vanhie was vanaf het eerste uur betrokken bij de start van Lijst Dedecker. In 2007 nam hij als LDD-mandataris een plek op in de kamer van volksvertegenwoordigers. In 2009 volgde hij Ulla Werbrouck op in het federale parlement.

Op persoonlijk vlak baatte hij als kinesist een eigen praktijk uit in de Gullegemsestraat, samen met zijn vrouw Katrien Degreve. Hij laat twee kinderen na: Anthony (29) en Julie (26).

Bart Dochy (CD&V-VD), die de burgemeesterssjerp overnam van Vanhie, leeft in de eerste plaats mee met de familie. 'We waren dan wel politieke tegenstanders, maar politiek betekent weinig als je zo'n nieuws hoort. Mijn eerste gedachten gingen uit naar de man die Paul was en zijn familie die achterblijft.' Dochy beschrijft de oud-burgemeester als een temperamentvol man. 'Een politieke tegenstander met karakter, maar wel steeds correct. Hoe hoog de discussies ook oplaaiden, achteraf kon je er altijd een pint mee gaan drinken. Het verlies van Paul is uiteraard zeer groot voor de gemeente en de gemeenteraad. Er was niemand met zo'n rijke politieke ervaring, tot in het parlement toe.'

Voor Lieven Vandermersch, die samen met de oud-burgemeester voor Actief in de gemeenteraad zetelde, komt de klap erg hard aan. 'We waren zeer close. Ik kan maar één iets zeggen: ik heb zes jaar mogen samenwerken met Paul en het waren de beste jaren van mijn leven', aldus een emotionele Vandermersch.

Ook op de partijhoofdzetel van Lijst Dedecker was de verbazing en verlies groot bij het horen van het nieuws. 'Ik geloofde het eerst niet', zegt Piet Deslé, woordvoerder van de partij. 'Als man van het eerste uur en als penningmeester was Paul van zeer groot belang voor onze partij. Hij was een van de bouwstenen in onze geschiedenis. Dat hij op zo'n jonge leeftijd, 56, aan zijn einde moet komen in zo'n tragisch ongeval is ongelooflijk. Hij was in de fleur van zijn leven en zat nog vol met politieke ambities, zeker op gemeentelijk vlak', aldus Deslé.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio