Unieke studentenopdracht in Arteveldehogeschool: maak een onbekend woord populair

Hoe hammergeil is bubu machen?

Hoe hammergeil is bubu machen?

Foto: rr

GENT - Hammergeil, mampfen of bubu machen. Veel kans dat je deze woorden een van de komende weken te horen krijgt. Studenten van de Arteveldehogeschool kregen de opdracht om enkele populaire Duitse woorden ingang te doen vinden in de Nederlandse taal. Alle middelen zijn goed om dat doel te bereiken.

Spreek Duitse jongeren aan, vraag hen welke woorden tegenwoordig zeer populair zijn in hun taal en zorg ervoor dat we dat woord ook in het Nederlands beginnen gebruiken. Deze vreemde opdracht kregen de tweedejaars studenten Communicatiemanagement van de Arteveldehogeschool mee tijdens een studiereis naar Berlijn.

Enkele maanden later schijnen ze daar nog in te slagen ook. In studentenmiddens wordt het woord cool steeds vaker vervangen door hammergeil, een vluggertje wordt bubu machen en het wat in onbruik geraakte smurfen begint aan een nieuwe leven als mampfen.

'In deze opdracht kunnen we alle theorieën van marketingcommunicatie toepassen', zegt Geert Stox, lector aan de Arteveldehogeschool. 'De studenten bouwen een Facebook-pagina op, ontwerpen logo's, doen aan guerrilla-marketing, zoeken sponsors en nemen contact op met de pers. Dat laatste is hen blijkbaar al goed gelukt.'

Mampfen haalde zelfs al Studio Brussel. Presentator Sam De Bruyn gebruikte het woord verschillende keren tijdens een uitzending die in het teken stond van de Moedertaaldag. De studenten slaagden er ook al in om reclame te maken tijdens De Stip op VTM.

Leuk of niet

De Facebook-pagina's staan inmiddels vol foto's, filmpjes en mini-stripverhaaltjes waarmee de studenten hun woorden promoten. Bezoekers kunnen er ook aangeven of ze het woord al dan niet leuk vinden en dat is niet onbelangrijk. Omdat het moeilijk te bepalen is welk woord het vaakst gebruikt wordt, zal de populariteit op Facebook een rol spelen. Wie op het einde van dit academiejaar het grootste aantal mensen kan overtuigen, zal dat vertaald zien in een hogere score.

Hammergeil staat op dit ogenblik op de eerste plaats. Al meer dan 850 Facebook-gebruikers tonen zich gecharmeerd door het woord. 'Wij hebben ook al gemerkt dat ons woord goed aanslaat', zegt Barbara Bruynooghe, een van de studenten die het woord hammergeil moet verspreiden. 'Het zijn enkele Duitse uitwisselingsstudenten die ons op het woord gewezen hebben. In Duitsland wordt hammergeil gebruikt voor iets dat supercool of megatof is. We vonden het wel goed klinken We letten er nu zelf op dat we het woord zoveel mogelijk gebruiken. En of het met die h en die g niet heel moeilijk is om uit te spreken voor West-Vlamingen? Dat valt best mee. De meeste studenten in ons groepje zijn West-Vlamingen en zij hebben er geen probleem mee. Wie weet duikt hammergeil ooit op in het Van Dale-woordenboek.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio