Jorgen Vrancken van Telenet fietst met Tom Meeusen in Senegal

Woestijntocht voor nieuwe school

evb Foto: © Erik Van Eycken

MECHELEN - De volgende tien dagen fietsen veldrijder Tom Meeusen en 29 andere vrijwilligers van Touba naar Dakar. Elke deelnemer verzamelde op eigen houtje minstens 3.500 euro in. Met dat geld bouwt de groep vrienden een nieuwe school in Dakar.

Het project dat Bonjour Afrique heet en door enkele werknemers van Telenet in Mechelen uit de grond werd gestampt, krijgt een leuk vervolg: Vélo Afrique. ‘Telenet was partner van het raceteam van Koen Wauters in de Dakarrace', zegt initiatiefnemer Jeroen Leen van Telenet. ‘Samen met het managementteam bezochten we verscheidene projecten in en rond Dakar. We werden daar geconfronteerd met de problemen die de regio ondervindt zoals overstromingen of een tekort aan geld om de huur van woningen en scholen te betalen.'

Daarom beslisten enkele werknemers om actie te ondernemen en zich voortaan jaarlijks in te zetten voor de regio. De afgelopen jaren zamelden de werknemers onder meer geld in om een opleidingscentrum met computers in te richten in Dakar en een honingproject te verwezenlijken. Dit jaar fietsen ze vierhonderd kilometer om de bouw van een school te realiseren.

Geen fietser

Jorgen Vrancken (37) is werknemer bij Telenet, maar totaal geen fietser. Hij vloog gisteren samen met de andere 29 sportievelingen naar Senegal. ‘Eigenlijk is fietsen niet aan mij besteed', zegt hij lachend. ‘Toch doe ik graag mee om het goede doel te steunen.' Jorgens favoriete sport is lopen. ‘Het is veel, maar eigenlijk had men mij mogen vragen de afstand te lopen eerder dan te fietsen.' Jorgen verzamelde 3.500 euro door de verkoop van spelerstruitjes van voetbalclub Sint-Truiden. ‘Het kan erg vreemd klinken dat ik geen supporter ben van KV Mechelen, maar mijn roots liggen in Sint-Truiden. Naast de verkoop van truitjes organiseerde ik ook een spaghetti-avond en een concert.'

Een ander deel van de opbrengst dat integraal gaat naar de bouw van een schooltje in Senegal gaat, haalde hij uit de opbrengst van een sinterklaasfeest bij Telenet.

Fietsen met Tom Meeusen

Een van de grootste beloftes van het veldritcircuit is Tom Meeusen uit Essen. Meeusens werkgever is de Telenet Fidea-ploeg. Hij aarzelde dan ook geen moment toen hem de vraag werd gesteld om peter te worden van Vélo Afrique en mee te fietsen in Senegal. ‘Eigenlijk wel spannend. Ik was nog nooit in Afrika. Ik ben erg gemotiveerd om deel te nemen aan de actie', zegt het supertalent.

Voor Meeusen is dit trouwens een perfecte voorbereiding, gezien hij in het tussenseizoen vaak op de mountainbike zal te vinden zijn. Nog leuk om weten: gezien de hitte in Senegal wordt per stopplaats in 280 liter water voorzien voor de dertig fietsers, wat negen liter per fietser betekent.

Volg de avonturen van de dertig mountainbikers op www.veloafrique.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio