Roeselaarse kandidaat-huurders moeten vier jaar wachten

De Mandel bouwt 48 appartementen

Deze simulatie geeft al een goed beeld van hoe de site er zal uitzien. sbr Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - De sociale bouwmaatschappij De Mandel is op de hoek van de Katten- en de Désiré Mergaertstraat gestart met de bouw van 48 huurappartementen. Maar ruim duizend mensen moeten tot vier jaar wachten voor ze een woning of flat kunnen huren.

Na de sloop van de vroegere elektrozaak Omegro, gaapt op de hoek van de Katten- en de Désiré Mergaertstraat, naast de Kringwinkel in het centrum van Roeselare, een diepe bouwput. Die moet plaats bieden aan de 53 garages die onder de 48 nieuwe huurappartementen van De Mandel komen.

Lange wachtlijst

‘We willen een antwoord bieden op het tekort aan woongelegenheden voor alleenstaanden en kleine gezinnen. Drie appartementen beschikken over één slaapkamer en 45 flats hebben twee slaapkamers. Met ruim duizend kandidaat-huurders, alleen in Roeselare, blijft de wachtlijst van De Mandel bijzonder lang. Gemiddeld moeten zij vier jaar wachten voor er een woning vrijkomt', zegt voorzitster Griet Coppé.

Het nieuwe woonproject Noordpark moet tegen juli 2013 klaar zijn. De Mandel beschikt al van september 2009 over alle nodige vergunningen, maar de aanbesteding zorgde voor verhitte discussies. Uiteindelijk mag bouwfirma Chris Vuylsteke uit Meulebeke de werkzaamheden uitvoeren. Het contract bedraagt ruim 5,8 miljoen euro. Nadien zorgde een nutteloze waterleiding op de site voor problemen. En bij het afgraven van het terrein voor de ondergrondse garages, werd een lichte vorm van bodemverontreiniging vastgesteld. De vuile grond moest naar een erkend bodemsaneringbedrijf afgevoerd worden.

‘De appartementen worden verdeeld over twee parallelle blokken, één langs de Kattenstraat en één langs de Désiré Mergaertstraat, met daartussen een publiek plein en vijftig parkeerplaatsen. Het blok in de Kattenstraat wordt drie meter van de rijweg gebouwd, zodat het verkeer er makkelijk kan passeren', legt architect Alain Bossuyt uit.

Het sociale woonproject kadert in een groter geheel, waarbij het Noordhof een volledig nieuwe invulling krijgt. Projectontwikkelaar Wilma Project Development heeft plannen om alle winkelruimtes tussen de Noordstraat en het Noordhof te slopen en te vervangen door 200 nieuwe woongelegenheden en circa 2.300 vierkante meter winkelruimte. Die werken zijn tussen 2013 en 2018 gepland.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio