Cultuurfestival voor en door studenten is aan derde editie toe

'Groene activist' maakt reclame voor Calamartes

'Groene activist' maakt reclame voor Calamartes

Engelbert De Veusder protesteerde tegen het kappen van een boom die zou moeten wijken voor de Spiegeltent van het festival. Uiteindelijk bleek het om een ludieke stunt te gaan.mtv Foto: © Thomas Verheyen

ANTWERPEN - Het cultuurfestival Calamartes palmt vanaf 14maart opnieuw de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen in. Een week lang zullen de studenten theater, dans, muziek en nog veel meer aangeboden krijgen.

Calamartes is al aan zijn derde editie toe. Net zoals de vorige jaren zal er op het binnenplein van het Hof van Liere op de Stadscampus een spiegeltent worden opgesteld. Zes dagen lang zal die tent het kloppend hart van het festival vormen.

'Calamartes is een festival voor en door studenten', vertelt Vincent Stevens van de overkoepelende studentenvereniging Unifac. 'Doel is om cultuur in alle verscheidenheid aan bod te laten komen. Het concept is ten opzichte van de vorige jaren ongeveer hetzelfde gebleven. Ook nu weer zullen sterke artiesten en grote namen de revue passeren. Unifac neemt de globale organisatie op zich, maar de individuele studentenclubs helpen eveneens mee aan het project.'

Op maandag 14maart begint het spektakel met een stoet en wordt iedereen uitgenodigd op de officiële opening. Een heuse fanfare zal door de studentenbuurt trekken om alle studenten en buurtbewoners te laten weten dat het weer tijd voor Calamartes is.

De Unifac-Award biedt jong muzikaal talent op dinsdag 15maart, tussen 17 en 20 uur, de kans om het beste van zichzelf te geven. De avond zal worden afgesloten door Mathieu en Guillaume, de twee broers die bekend werden door hun deelname aan de Vlaamse talentenjacht X Factor in 2008.

Na een week lang van pogingen om de studenten te 'besmetten' met de liefde voor cultuur, wordt het vizier op 18maart gericht op jongeren uit de buurt en de omringende lagere scholen. In dat verband staat onder meer een muziek- en figurentheaterproductie op het programma en worden een aantal workshops specifiek voor kinderen georganiseerd.

Boom

Voor ieder wat wils, zou je denken. Maar toch bleek één man gisteren minder tevreden met het hele project. De 42-jarige Engelbert De Veusder, een ogenschijnlijk wat wereldvreemde muzikant, vreest namelijk dat zijn lievelingsboom in het Hof van Liere zal moeten wijken voor het festival. Elke middag kruipt hij in die boom om de studenten te vermaken met zijn muziek. 'De organisatoren pakken dit jaar uit met een spiegeltent die groter is dan de voorbije jaren en ik vrees dat mijn boom zal moeten gekapt worden. Dat wil ik niet laten gebeuren en uit protest ben ik in de boom geklommen', klonk het. Goed gespeeld, want uiteindelijk bleek het hele schouwspel een ludieke manier om het Calamartesfstival nog meer onder de aandacht te brengen. De vrees voor de bomenkap is wel degelijk ongegrond.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio