Licht op groen voor gebouw Heymanplein

Bibliotheek en archief samen in nieuwbouw

Bibliotheek en archief samen in nieuwbouw

Stadsarchivaris Piet Van Bouchaute en bibliothecaris Rik Van Daele: 'Project volgens onze noden.' pvl Foto: © pvl

SINT-NIKLAAS - Vanaf 2015 zal het Heymanplein er helemaal anders uitzien. Dan zal het bibliotheekgebouw, dat er al staat sinds 1977, vervangen worden door een moderne bouw met daarin ook het stadsarchief.

De kogel is door de kerk. Maandag zette het schepencollege het licht op groen voor de nieuwe bibliotheek en stadsarchief.

'We behouden definitief de locatie aan het Heymanplein', zegt schepen van Cultuur Lieven Van Daele (CD&V). 'De kosten blijven binnen de 12miljoen euro, een som die wij niet zelf moeten investeren maar die binnen een Dbfm-project gerealiseerd wordt.'

Dbfm staat voor Design Build Finance Maintain (ontwerp, bouw, financiering en onderhoud, nvdr) waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer samen een contract ondertekenen waarbij de opdrachtnemer een totaalpakket aanbiedt.

'Van bij de oplevering in 2015 zal de stad gedurende 27jaar 900.000 euro per jaar betalen, waarna we eigenaar worden van het gebouw. Deze prijs is berekend op een totale oppervlakte 7.000m2', licht Van Daele toe.

'We hebben voldoende garantie ingebouwd om zeker niet boven de afgesproken prijs te gaan', bevestigt schepen van Budget en Meerjarenplan Mike Nachtegael (SP.A).

'Wij hebben meer dan twee jaar aan dit dossier gewerkt', zeggen bibliothecaris Rik Van Daele en stadsarchivaris Piet Van Bouchaute. 'Samen met Patty De meester van het archief en Kristien Janssens van de bib hebben we de volledige voorstudie zelf gedaan. Het grote voordeel daarvan is dat we het project naar onze hand en onze noden konden zetten.'

In mei of juni wordt het dossier voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna kunnen de ontwerpen ingediend worden en volgt de evaluatie van die projecten. Tegen de zomer van 2013 kan de bouwaanvraag ingediend worden, waarna de werkzaamheden kunnen starten eind 2013, of begin 2014.

'Wij zijn in elk geval blij dat het concept Huis van de stad behouden blijft', besluiten Van Daele en Nachtegael.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio