Ballonvaartbedrijf uit Destelbergen laat voor Track unieke constructie maken

Wondere ballon zweeft boven Waalsekrook

GENT - Boven de plek op de Waalsekrook waar de nieuwe bibliotheek moet verrijzen, zweeft sinds gisteren een merkwaardige ballon. Bovenop de ballon, die de vorm van een rots heeft, prijkt een replica van het Vooruit-gebouw. Neen, het is geen promotiestunt van Vooruit, maar een kunstwerk voor Track: ‘The Castle of Vooruit'.

Zo'n ballon van 11 meter hoog en met een diameter van 8 meter de lucht in krijgen, is vandaag toch een makkie? ‘Vergis u niet', zegt Peter Audenaert van het ballonvaartbedrijf uit Destelbergen. ‘Dit is geen heteluchtballon, maar een heliumballon. We schakelden een Britse firma in waarmee we vaak samenwerken: Cameron Balloons uit Bristol. Zij maakten de ballon volgens de wensen van de kunstenaar.'

De Turkse kunstenaar Ahmet Ögüt ontwierp een gigantische heliumballon in de vorm van een zwevende rots. Hij verwijst naar een schilderij van Magritte: Le Château des Pyrénées. Het geheimzinnige kasteeltje op de top vervangt hij door een replica van het Vooruit-gebouw. Hij stelt vragen over de ‘utopische gedachte' die achter het Vooruit-gebouw schuilgaat. Zijn Castle hangt als een soort surrealistische wolk in de Gentse skyline.

Voor de ballon omhoog kon, was er veel voorbereiding nodig. Op de site moesten funderingen gegoten worden om haken en een draaikruk aan vast te maken. Toen men maandagmorgen de ballon wilde oplaten, bleek de elektriciteitskast te zijn gestolen. Gelukkig kon men elektriciteit aftappen van de archeologen die wat verder op de site bezig zijn met opgravingen.

‘Dit is een uniek project omdat het om een complexe opdracht gaat. Zulke grote heliumballon hadden ze nog nooit gemaakt. Als je die een dag moet laten hangen, is dat geen probleem. Hier moet die ballon tot 16 september blijven hangen... in alle weersomstandigheden.'

Er is een systeem bedacht om de ballon naar beneden te halen als het te hard waait. Op de grond wordt een gordel opgeblazen waarin hij veilig kan landen zodat de wind er geen vat meer op heeft. Als de zon schijnt, zet het helium uit. Daarom zit er een ventielklep op. De Vooruit-replica wordt dan weer opgeblazen met koude lucht. ‘Wij volgen elke dag de weersevolutie', zegt Audenaert.

Ook aan de veiligheid is gedacht. Twee camera's houden vanop het Urbisgebouw de site in de gaten. Grappenmakers of vandalen die de touwen willen stuk snijden, zullen daar een zwaar karwei aan hebben. Indien dat toch lukt, scheurt de ballon in stukken.

Peter Audenaert is gelukkig met het resultaat. ‘We werkten vlot samen met de kunstenaar. Ik woon in Destelbergen, maar beschouw me als een Gentenaar. Zoiets in je eigen stad kunnen realiseren is prachtig.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio