Senaat schenkt koning en koningin (eindelijk) borstbeeld

ANTWERPEN - De Senaat heeft bij de Antwerpse beeldhouwer Wilfried Pas twee borstbeelden besteld: een van Koning Albert en een van Koningin Fabiola. Een laat geschenk voor de eedaflegging van de koning.

‘Het is een traditie dat de Senaat een borstbeeld laat maken telkens er een nieuwe vorst benoemd wordt', legt Tony Van Parys (CD&V) uit. Van Parys is het hoofd van de quaestuur van de Senaat.

In mei vorig jaar besliste de Senaat om ook voor Koning Albert en Koningin Fabiola zo'n beeld te schenken. ‘We hebben aan de koninklijke familie toestemming gevraagd', zegt Van Parys. Tegelijk werd de koning en de koningin ook gevraagd wie ze graag als kunstenaar zouden hebben. En zo is de Senaat bij Wilfried Pas terechtgekomen. Die maakte jaren geleden al een beeld van koning Boudewijn. ‘Ik vermoed dat de koning en de koningin hem zo hebben leren kennen', zegt Van Parys.

‘De kunstenaar is in samenspraak met de koninklijke familie gekozen', zegt ook Myriam Vanlerberghe (SP.A). Ook zij is quaestor van de Senaat.

Laat cadeau

Wilfried Pas is al druk bezig met voorstudies en ontwerpen voor de twee borstbeelden. Dat is niet eenvoudig, want hij moet werken met een hele hoop foto's van het koninklijke paar. Veel wil hij er nog niet over kwijt. ‘Dat is nog veel te voorbarig.' Maar tegen het einde van het jaar wil Pas het beeld klaar hebben.

De beelden, die in brons zullen zijn en niet in het witte marmer zoals die van de andere koningen, zullen een plaats krijgen in de leeszaal van de Senaat, zegt Van Parys nog.

Het traditionele geschenk van de Senaat komt nogal laat. Koning Albert zit al zestien jaar op de troon.

Corrigeer

MEER NIEUWS