Uniek experiment moet andere gemeenten over de streep trekken

Bermafval wordt verwerkt tot groene stroom

Bermafval wordt verwerkt tot groene stroom

Wim Lievens wekt stroom op uit het groenafval van zeven Pajotse gemeenten. yds Foto: © De Saedeleer Yvan

HALLE / PEPINGEN / GOOIK / GALMAARDEN / BEVER / HERNE / LENNIK / ROOSDAAL - Op een landbouwbedrijf in Halle is een uniek experiment gestart waarbij het bermafval van zeven gemeenten uit het Pajottenland tot groene stroom wordt verwerkt. Als het experiment positief wordt geëvalueerd, kunnen nog meer gemeenten instappen.

Wim Lievens uit Scheysingen in Halle bedacht het concept. Achter de hoeve van zijn ouders bouwde bij een biogasinstallatie waar hij met groenafval, mest, maïs en pellen van haver op een natuurlijke manier elektriciteit opwekt. Het is de allereerste installatie in België waarbij groenafval van gemeenten wordt gebruikt. Een speciale band filtert eerst het afval uit het snoeisel. Die zogenaamde zuiveringsstraat werd ontworpen door Belgische ingenieurs.

Experiment

Sinds kort is Wim Lievens met zijn experiment gestart. Zeven Pajotse gemeenten wilden graag meewerken om op die manier zelf hun ecologische voetafdruk te verkleinen: het gaat om Pepingen, Gooik, Galmaarden, Lennik, Roosdaal, Bever en Herne. Nu het maaiseizoen is aangebroken, voeren ze bijna dagelijks bermmaaisel aan, gras van de voetbalvelden en maaisel van parken en plantsoenen.

'Momenteel kunnen we 2.000 ton maaisel verwerken in een maaiseizoen', vertelt Wim Lievens. 'Maar we willen dit graag opdrijven. Voorlopig zijn we nog gebonden aan de 110 dagen waarop gemeenten mogen maaien. Daarom werken we aan een manier om maaisel te stockeren, zodat we op termijn het hele jaar door elektriciteit kunnen produceren. Als dat lukt, kunnen veel meer gemeenten ons hun berm- en groenafval brengen om te verwerken.'

'Uiteraard is dit voor de gemeenten een goede zaak', aldus Michel Doomst (CD&V), burgemeester van Gooik. 'In Gooik hebben we gemiddeld 400 ton maaisel per jaar. Om dit te verwerken, moet de gemeente rekenen op 45 euro per ton. De huidige manier waarop we ons groenafval verwerken, kost ons dus 25.000 euro per jaar. Deze kost valt nu weg. Bovendien past dit experiment helemaal in het engagement dat de regio aanging om duurzamer met energie om te springen.'

De energie die Wim Lievens via zijn installatie produceert, komt op het elektriciteitsnet terecht en kan een heel jaar stroom leveren voor 200 gezinnen, goed voor 800 personen. Wat overblijft na de vergisting van de biomassa, wordt gebruikt als meststof voor de landbouw.

Eén van de partners van het project is de sociale werkplaats Pro Natura uit Halle. 'Onze arbeiders bedienen de zuiveringsstraat en kunnen tot dertig ton maaisel per dag van afval ontdoen. Daarna is het maaisel klaar om te vergisten. Met dit project tonen we dat we in deze alternatieve energiesector ook mensen uit kansengroepen aan het werk kunnen stellen en dat er mogelijkheden zijn in de landbouw om te vernieuwen', aldus Johan De Beule.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio