103-jarige grenswachter op post bij hulde

103-jarige grenswachter op post bij hulde

Grenswachter Herman Vuerstaek (103) was opnieuw van de partij.ppn Foto: © Phillip Pergens

LANAKEN - In Smeermaas bij Lanaken herdachten ze gisteren de Tweede Wereldoorlog met de 44ste Grenswachthulde. De 103-jarige grenswachter Herman Vuerstaek was er opnieuw bij.

In het aan Nederland grenzende kerkdorp Smeermaas in Lanaken werd de Tweede Wereldoorlog herdacht tijdens de 44ste Grenswachthulde.

Het organiserende Grenswachtcomité nodigde de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Aan de Basis in Smeermaas uit om de herdenkingsplechtigheid mee te maken. Tussen al dat jong geweld bevond zich ook de 103-jarige Herman 'Hem' Vuerstaek. De eeuweling is de laatste grenswachter die nog in leven is en hij wilde de dag voor geen geld missen.

'Elk jaar opnieuw zeg ik dat ik de volgende niet wil missen', zegt hij trots. De kranige man en ex-militair mocht samen met Hendrik Stevens, voorzitter van het Grenswachtcomité, de laatste bloemenkrans aan het Grenswachtmonument neerleggen. Tal van organisaties, sympathisanten en oud-strijders waren hem voorafgegaan, net zoals de kinderen die zelfs een gedicht voorlazen.

Ook burgemeester Guido Willen (Open VLD) sprak de aanwezigen toe en benadrukte dat we niet enkel de gesneuvelden en achtergebleven families moeten herdenken. 'Hun inzet om vrede te bereiken mogen we niet verloren laten gaan. Het is een voortdurend streven naar aanvaarding en rust die we vandaag in de wereld nog te weinig kennen', waarmee de burgervader verwees naar de huidige conflicten in het Midden-Oosten.

Grenswachter Herman trad hem daarin bij. 'Het doet me plezier dat we de herinnering levend houden. Dit mogen we niet verloren laten gaan omdat het ons op eerder gemaakte fouten wijst. Fouten die we niet meer mogen maken.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio