Meer ruimte voor voetgangers, schoolkinderen en natuur

Bavegem opent vernieuwd centrum

Bavegem opent vernieuwd centrum

De vierdeklassers van Klim Opschool evalueren de dorpsrenovatie. hdr Foto: © Hendrik De Rycke

SINT-LIEVENS-HOUTEM - Met fanfaremuziek, rockoptredens en een volksreceptie stelt het Houtems gemeentebestuur vanavond het vernieuwde centrum van deelgemeente Bavegem open. Een geslaagd project met toch een paar minpunten, oordelen de Bavegemnaars.

Het centrum van Bavegem heeft een nieuw en fris aanzien, een dorpsrenovatie die al vele jaren gepland was maar moest wachten op de samenwerking met riolenbouwer Aquafin. De werken zijn vorig jaar in mei gestart en zijn nu klaar.

De belangrijkste ingreep gebeurde in de Kerkkouterstraat. Na de ontdubbeling van de riolering werden de vroegere hobbelige kasseien vlak herlegd, het wegdek versmalde ten voordele van voetpaden en parkeerstroken, een verkeersplateau aan de school remt het verkeer af en er kwamen bloemperken en bomen. De omgeving van de kerk is fleuriger en kreeg een beperkte pleinfunctie met in de achtergrond een oud ovenbakhuis dat de gemeente aankocht en integreerde in het dorpszicht. Vanaf de Wettersesteenweg is er in de Kerkkouterstraat eenrichtingverkeer tot de kerk. De Sint-Antoniusstraat kreeg ook een facelift.

Lovende kritiek

Het Houtems gemeentebestuur opent vanavond om 19uur het centrum officieel met fanfaremuziek, optredens van onder meer de nieuwe Houtemse covergroep De Kröners en een gratis hapje en drankje voor de inwoners.

Een korte rondvraag leverde lovende kritiek op. 'Het project is geslaagd en we hebben nu het gevoel in een echt landelijk dorp te wonen' is de teneur in het dorpscafé en daarbuiten. Maar er zijn ook bedenkingen: in de Sint-Antoniusstraat was er de voorbije dagen wateroverlast en in de vrije basisschool Klim Op in de Kerkkouterstraat is men niet helemaal gerust in de nieuwe verkeerssituatie. 'De voetpaden zijn gelijkgronds aangelegd met het wegdek en iedereen parkeert daar nu op', stelt schoolbeleidsmedewerker Paul De Roo vast.

De vierdeklassers van juf Els Boxtael delen die mening: 'Ze hadden de boordstenen beter wat hoger gelegd', meent leerling Pauline Verbomen. 'Maar de kasseien zijn prachtig', sust Armand Matthijs. 'En ik vind de bomen de bloemen een pluspunt', oordeelt Dilare Verschoren. Juf Els vind dat het zebrapad beter vlak voor de schoolpoort had gelegen. 'Geen enkele ouder gebruikt het nu', stelde ze al vast.

Burgemeester Latoir (NH) zegt dat er nog bijkomende signalisatie komt, 'maar de straat is aangelegd volgens de nieuwe filosofie van gemengd centrumverkeer en dat vergt aanpassing'. De wateroverlast wordt zeker aangepakt verzekert de burgemeester. 'Er was deze week een blokkade in de waterslikkers en die zijn nu vrijgemaakt. Indien er structurele aanpassingen nodig zijn dan spreken we de aannemer aan.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio