Bart Claes opent restaurant Innesto op Domein De Barrier

'Eigentijds concept in huis met traditie'

'Eigentijds concept in huis met traditie'

Bart Claes (links) naast chef Koen Verjans, Hans Christiaens en Sofie De la Rivière in het nagelnieuwe interieur van Innesto. rs Foto: © Rudi Smeets

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Innesto, dat is de nieuwe naam die cateringgroep Bart Claes bedacht voor het restaurant van Domein De Barrier. De veelbelovende jonge chef Koen Verjans werd aangeworven om het bekende eethuis weer op de gastronomische kaart te zetten.

Het bijzonder fraaie complex De Barrier was jarenlang een van de culinaire referenties in Limburg. Chef en eigenaar Rik Vandersanden kreeg voor zijn restaurant zelfs een Michelinster, maar de laatste jaren ging het minder goed. Een financiële injectie van een miljoen euro van investeringsmaatschappij LRM in het vastgoed volstond niet om de zaak weer op de rails te krijgen. In de lente van dit jaar werd de volledige accommodatie -restaurant, hotel en feestzalen- overgenomen door Bart Claes Catering. Het zopas geopende Innesto moet het uithangbord worden.

'De naam is ontleend aan een term uit de Italiaanse wijnwereld', verduidelijkt Bart Claes. 'Het is een techniek waarmee nieuwe scheuten worden geënt op oude wijnstokken. Ik vind het een leuke metafoor voor wat we voor ogen hebben: een eigentijds concept in een huis met een lange traditie. De vernieuwing moet je natuurlijk in eerste instantie op het bord zien. Daarom hebben we Koen Verjans binnengehaald. Hij is een erg getalenteerde kok, die ervaring opdeed in bekende huizen als Clos St. Denis, 'tZilte, Beluga, Het Gebaar, Oud Sluis en De Librije.'

Sterpotentieel

We konden al proeven van zijn gerechten en stelden vast dat Innesto zonder twijfel sterpotentieel heeft. Wat we geserveerd kregen, kon de vergelijking doorstaan met de betere Limburgse eethuizen. Koen Verjans heeft oog voor decoratieve details, maar verliest zich niet in ingewikkelde constructies. En wat belangrijker is: zijn gerechten zijn van een verfijnde lichtheid en sluiten aan bij de culinaire vernieuwing, waarin streekgebonden producten en eenvoudige bereidingen centraal staan.

Het interieur is een combinatie van klassiek en trendy. De fuchsia stoelen vormen een prettig contrast met de bleke houten vloer en de eierschaalkleurige muren. Aan één wand hangen enkele werken van de Limburgse kunstenaar Willy Van Parijs. Het servies werd op maat gemaakt door Piet Stockmans. De erg uitgebreide en gevarieerde wijnkaart werd samengesteld door Hans Christiaens. Sofie De la Rivière, de vriendin van Koen Verjans, is een zeer talentvolle gastvrouw.

Stormwind

Bart Claes (43) raast al enkele jaren als een stormwind door de Belgische culinaire wereld. De voorbije jaren groeide zijn bedrijf uit tot een van de grootste cateraars van het land. Het telt 65vaste medewerkers. In zijn woonplaats Diepenbeek heeft hij drie feestlocaties: 't Driessent, de Roerdomp en de Baenwinning. In Vlaams-Brabant zijn er dat vier, allemaal in historische gebouwen: Hof ten Steen (Orsmaal), de Beekhoeve (Neerlanden), Heerlijckyt van Elsmeren (Geetbets) en Faculty Club (Leuven).

Daarnaast heeft het bedrijf van Bart Claes contracten in onder meer de Limburghal, Alden Biesen, PHL, Tour & Taxis en op de abdijsite Herkenrode. De derde poot is de catering op grote evenementen, zoals Très Chic en Nacht van Exclusief. Ten slotte zijn er twee restaurants in Genk met eenvoudige gerechten: La Petite Cuisine, een gezellig eetcafé in de Limburghal, en Basics op C-Mi

www.innesto.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio