Mississippiboten mogen weer varen op vijver

Giftige algen in vijver Boudewijnpark weg

Giftige algen in vijver Boudewijnpark weg

Met een kraan werden de Mississippiboten weer te water gelaten.Michel Vanneuville Foto: © michel vanneuville

BRUGGE - De vijver in het Boudewijn Seapark kleurt weer normaal na een maandenlange vervuiling met de giftige cyanobacterie. De Mississippibootjes mogen dus opnieuw het ruime sop kiezen.

De boten van de attractie Mississippi in het Boudewijnpark lagen al zes maanden op het droge nadat het water van de vijver er getroffen was door een bacteriële vervuiling. Een plotse opstoot van rode algen had deze winter de vijver roodbruin gekleurd. Omdat de algen ook de giftige cyanobacterie bevatten, schadelijk voor mens en dier, moest de attractie worden gesloten.

Verscheidene buurtbewoners vreesden ook dat het besmette water in de Leiselebeek zou stromen, maar dat werd opgelost door het plaatsen van een dam.

Nadat de vijver een half jaar lang verboden terrein was, kreeg het Boudewijnpark deze week groen licht om de attractie opnieuw te openen.

'De algen zijn verdwenen en onze dienst Leefmilieu heeft bevestigd dat alle waarden van het vijverwater weer in orde zijn', zegt schepen Hilde Decleer (CD&V).

'De schadelijke algen gedijen in koud water, maar door de warmte zijn ze zoals verwacht op natuurlijke wijze verdwenen, waardoor er nu geen enkel gevaar meer is voor de omgeving.'

Karpers

De komende weken neemt het Boudewijnpark nog bijkomende maatregelen om ervoor te zorgen dat de algen in de toekomst niet meer terugkomen.

'Er zitten heel wat karpers in deze vijvers die de bodem omwoelen, waardoor de bodemvegetatie verhinderd wordt. Die vegetatie is echter een belangrijke natuurlijke zuivering die ervoor moet zorgen dat de algen niet terugkomen. Enkele vissers zullen de komende weken proberen om alle karpers uit de vijver te halen', zegt Bernard Logghe, directeur van het Boudewijnpark.

'Maar blijkbaar ontstaan de toxische algen ook door de stijgende concentratie aan fosfaten en nitraten in de bodem, die afkomstig zijn van landbouw, huishoudens en industrie. Dit verschijnsel treedt meer en meer op in vijvers en beken in Europa, dus we zullen er sowieso moeten over blijven waken dat de algen niet terugkomen. Het voornaamste is nu dat we onze attractie weer kunnen openen, zeker met de zomermaanden in zicht', zegt Logghe.

De drie boten werden woensdagochtend met behulp van een kraan in de vijver geplaatst en varen opnieuw hun rondjes.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio