De verborgen parel

De Stenen Bank

De Stenen Bank

Foto: © Dominique Jauquet

OOSTENDE - De kustburgemeesters mogen elke week een verborgen parel van hun gemeente met de mensheid delen. Deze week is het de beurt aan Oostende.

Burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) kiest voor de Stenen Bank in de heraangelegde Koninginnelaan. 'Toen ik 16jaar was, werd deze bank weggenomen uit het straatbeeld. Ik heb sindsdien gezegd dat als ik de kans zou krijgen om deze bank terug te plaatsen, ik niet zou twijfelen', vertelt burgemeester Vandecasteele.

'De bank is een onderdeel van een bank die in 1900 werd tentoongesteld op de wereldexpo in Parijs. Koning LeopoldII kocht het destijds op en plaatste het in Oostende, tot het in 1971 werd afgebroken om plaats te maken voor vier parkeerplaatsen. Toen we enkele jaren geleden de Koninginnelaan heraanlegden, vonden we de fundamenten van de bank terug. Omdat we ook de precieze plannen gevonden hadden in een bibliotheek in Parijs konden we de Stenen Bank precies namaken. Met behulp van de fundamenten en op basis van oude foto's konden we de exacte locatie bepalen en werd de bank in ere hersteld. Samen met de heraangelegde Koninginelaan is deze locatie een van de mooiste plekken in Oostende geworden.'

Momenteel zijn werken aan de hang in de laan vanaf de Petit Paris tot aan het zwembad om de wandelpromenade en waterplassen in de straat te verlengen.

Jean Vandecasteele Burgemeester Oostende

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio