Rijke bankier is luis in pels van 'geldwolven'

Schatrijke man richt partij op voor armen

SINT-TRUIDEN - Bernard Derwa (64) is rijk, schatrijk, maar hij neemt het op voor de armen. 'Ik wil ook een zitje veroveren in de gemeenteraad', zegt hij. Een zonderling man met zonderlinge ideeën. 'Gek ben ik niet', zegt de ere-advocaat.

Bernard Derwa is directeur van de kredietbank 'Mijn Huis' en maakt ophef in Sint-Truiden met zijn politieke ideeën. Hij staat bekend voor zijn onconventioneel gedrag. Hij loopt meestal door de stad in slonzige broek en jas en met laarzen. Alleen op de bank draagt hij een net pak.

'Ik heb een passie voor paarden, heb zelf een manege met zeventien paarden en doe al jaren aan paardendressuur. Ik kleed me niet altijd om', vertelt Bernard, die ook geregeld in de stad rondtoert met een ouderwetse jeep waarop tot enige weken geleden een nepparkeermeter gemonteerd was. 'Ik moest hem van de politie verwijderen, wegens te gevaarlijk. Onbegrijpelijk', zegt de STVI-lijsttrekker.

De parkeermeter is zowat het uithangbord voor zijn afkeer van het huidige beleid. Zijn pispaal. Vorige zondag verscheen hij op de erekoer van de abdij met de paal op de schouders en posteerde die op de trappen van de abdij tijdens een opvoering van straattheater 'De Boddelkèèr'. Enkele maanden geleden plaatste hij zijn lijfstuk op de parkeerplaats van de burgemeester aan het administratief centrum en ooit liet hij zich fotograferen in monnikspij biddend op een kerkstoel voor de heilige parkeermeter.

Zondag was hij als abt gekleed met priesterkleed, monnikskoord, lachwekkend groot kruis op de buik en een paarse kalot op het hoofd.

'Het wordt de komende weken nog gekker', lacht Bernard. 'Voor de verkiezingen rijd ik binnenkort dagelijks met paard en kar door de stad en op die kar plaats ik een galg met de parkeermeter aan. De parkeermeter moet aan de galg. Truienaren haten het ding. Het maakt de stad kapot. Parkeerwachters houden ons in het oog, zwieren ons op de bon, de overheid stimuleert dat beleid, incasseert en zuigt de burgers uit. Rijken kunnen betalen, armen en mensen die met een klein inkomen moeten rondkomen, zijn de dupe. De handelaars en Trud'Or lokken mensen naar het centrum en daar worden die beboet.'

'Beleidsmensen zijn vraatzuchtige wolven die we vet maken. Ze moeten een ketting om de nek krijgen. De overheid moet geen geld binnenhalen, wel uitdelen. Dan kan de burger leven. Geld moet rollen. Dan zijn mensen gelukkig. Nu zijn ze bedrukt, kunnen niet meer lachen en plezier maken en worden opstandig', aldus Derwa, die zich herboren rebel en herrieschopper uit de jaren zestig noemt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio