Eitjes van eigen kip ongezonder dan eieren uit de winkel

Foto: © Katrijn Van Giel

Scharreleieren van eigen kippen bevatten 3 tot 5 keer meer dioxine dan toegelaten. 'Dit is geen tweede dioxinecrisis, maar kan gezondheidsrisico's inhouden', zeggen onderzoekers. De overheid zegt aan aanbevelingen te werken.Wie de eitjes van zijn eigen kippen eet, heeft veel meer kans op gezondheidsproblemen dan wie eieren van legbatterijkippen in de winkel koopt. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek onder leiding van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Onderzoekers van de universiteiten van Gent, Antwerpen en Luik en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (Coda) analyseerden vorig jaar in heel het land honderd monsters bij particuliere kippenhouders, zowel in de lente als in de herfst.

De resultaten zijn zorgbarend. De eieren bevatten gemiddeld drie tot vijf keer meer dioxine dan de toegelaten Europese norm van 3 picogram TEQ per gram vet. Ze bevatten ook te veel dioxineachtige pcb's en - in mindere mate - zware metalen, zoals lood. In enkele eieren werd ook het gevaarlijke insecticide DDT gevonden, dat al jaren verboden is. 'Dit is geen tweede dioxinecrisis, omdat de eieren niet in het commercieel circuit terecht komen. Paniek is dus niet nodig. Maar er is wel sprake van mogelijk grote gezondheidsrisico's', zegt professor scheikunde Leo Goeyens (VUB), die als voormalig hoofd van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid het onderzoek heeft geleid.

Hoge dosissen dioxine kunnen onder meer kanker, maag-, lever- en darmproblemen veroorzaken, alsook ontwikkelingsstoornissen en hormonale afwijkingen.

'Wie zo één eitje per maand eet, loopt geen gezondheidsgevaar', zegt Goeyens. 'Maar wie elke dag twee tot drie zulke eitjes eet, waarschijnlijk wel.'

De oorzaak van de hoge waarden dioxine in de eieren ligt vermoedelijk bij de bodemverontreiniging in ons land. Ook particulieren doen er vaak geen goed aan door in hun achtertuin nog altijd materiaal, zoals afval en snoeihout, te verbranden. De kippen kunnen die roetdeeltjes, die op de grond belanden, oppikken.

Het federaal voedselagentschap waarschuwde de burger al in 2002, nadat bij particulieren in de buurt van het Antwerpse industriegebied dioxine in de eieren van hun kippen waren gevonden. Maar pas vorig jaar kwam een uitgebreid en nationaal onderzoek in opdracht van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Die is al sinds eind januari op de hoogte van het rapport en werkt aan aanbevelingen. Ze benadrukt dat het onnodig is paniek te zaaien, al blijft de voedselveiligheid een 'delicaat' onderwerp.

Goeyens spoort particulieren ondertussen aan om hun eieren in de supermarkt te kopen. 'Die voldoen veel beter aan de strenge milieunormen, ook de biologische scharreleieren.'

Hij adviseert kippenhouders ook om een hygiënische ren te plaatsen, met gras of een zandbak, zodat de kippen zo weinig mogelijk in de blote bodem hoeven te scharrelen.Corrigeer

MEER NIEUWS