Hoge leeftijd van telers bedreigt grondwitloof

Hoge leeftijd van telers bedreigt grondwitloof

Jongeren moeten het intafelen onder de knie krijgen.ggr Foto: © Guido Govaerts

AARSCHOT / HERENT - De gemiddelde leeftijd van de grondwitlooftelers bedraagt 56 jaar. Deze vergrijzing betekent een bedreiging voor de opgang die het grondwitloof sinds enkele jaren maakt. De tuinbouwafdeling in BuSO De Brug in Aarschot leidt sinds dit schooljaar nieuwe telers op.

De tuinbouwafdeling van BuSO De Brug wil streekeigen teelten in ere houden. Bovendien is de afdeling, die op het Elsenhof in Aarschot gevestigd is, ook de leverancier voor de afdeling Grootkeuken in de school. Daar wordt een groot gedeelte van de gekweekte groenten en fruit ook verwerkt. Dat geldt momenteel in de eerste plaats voor het grondwitloof.

Leraar Albert Vranken, tevens voorzitter van de Landbouwcomice Aarschot-Haacht, volgt de evolutie van het witloof als geen ander. 'Ik heb de witloofteelt bij de leerlingen altijd gestimuleerd. Maar na de opkomst van de watercultuur bleek al snel dat deze manier van werken heel wat investeringen vergde. Ik zag na enkele jaren te veel telers stoppen omdat zij het financieel niet meer zagen zitten. Maar ondertussen heeft het grondwitloof weer aan populariteit gewonnen. De invoering van een kwaliteitslabel heeft daar zeker toe bijgedragen. Tijd dus om de leerlingen weer kennis te laten maken met deze teelt', aldus Albert Vranken.

Maar ondertussen is de gemiddelde leeftijd van de kwekers gestegen tot 56 jaar. 'De opvolging wordt een probleem. Enkele geïnteresseerde leerlingen krijgen in onze school de kans om de grondteelt onder de knie te krijgen. Bijna letterlijk, want het is heel arbeidsintensief. Wij doen de wortels uit en nemen de drie weken rustperiode in acht alvorens we de wortels opnieuw intafelen. We werken met kleine hoeveelheden, net voldoende om te laten verwerken in de keuken van onze school,' verduidelijkt leraar Vranken.

Op een studienamiddag van de voorlichtingsdienst van het departement Landbouw in Nossegem werd een warme oproep gedaan tot jonge telers. De provincie Vlaams-Brabant duwt mee aan de kar om het grondwitloof weer populair te maken.

'Vorige week hebben we zeshonderd witloofboxen verdeeld onder de lagere scholen. Daar kunnen de leerlingen kennismaken met het procédé van de teelt,' aldus Wim Hubrechts, voorlichter bij de provinciale proeftuin in Herent.

(GGH)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio