Nieuwe Bluesband zingt alleen in Mechels dialect

Nieuwe Bluesband zingt alleen in Mechels dialect

V.l.n.r.: Dirk Callebaut, Jens De Geeter en Ivan Declercq.evb Foto: © Erik Van Eycken

MECHELEN - Enkele oude rotten uit Mechelen vormen voortaan samen met twee vrienden uit Brussel en Wezemaal de Brikkeljon Bluesband. Echte blues in het Mechelse dialect.

Bezieler van het project is Dirk Callebaut (56), die woont aan Nekkerspoel. 'Ieder van ons speelde ooit wel in andere groepen, maar het leek ons leuk om nu met een origineel concept te starten', zegt hij.

De naam Brikkeljon Bluesband is gebaseerd op een anekdote van dertig jaar geleden: 'Ik bouwde toen mijn voormalig huis in Keerbergen. De aannemer zegde me dat hij Brikkeljon(steengruis, red.) nodig had. Ik wist niet waarover hij het had. Dat is me altijd bijgebleven.'

De groep bestaat uit vijf leden. Naast Dirk Callebaut (gitaar) zijn dat Jens De Geeter (33, zanger), Ivan De Clercq (58, ritmegitaar), Louis Cappelle (42, bas) en Paul Holemans (65, drums).

'Door te zingen in het Mechels dialect en niet in het Engels, is de interactie met het publiek groter' zegt zanger Jens De Geeter. 'De bindteksten zijn enorm belangrijk. Ik sla vaak naar het publiek, maar dat maken we achteraf altijd weer goed. We spelen bovendien niet de bekende bluesnummers, maar proberen origineel uit de hoek te komen. De Engelse teksten zetten we naar onze hand door ze naar het Mechels te vertalen.'

Jens woont slechts zeven jaar in Mechelen, maar pikte al snel het lokale dialect op. Ivan De Clercq, West-Vlaming van origine maar intussen ook Mechelaar geworden zegt 'het wel te begrijpen als Jens zingt, alleen de teksten op papier zijn vaak moeilijk te lezen.'

Schuilnamen

Elk van de bandleden heeft een schuilnaam en een fictief curriculum vitae op de website. 'Stel dat ik werk zoek en een werknemer googelt me, dan zou hij wel eens van zijn stoel kunnen vallen', lacht Jens wiens officiële bandnaam 'Vettig Jeanke' is. Bassist Louis heet eigenlijk 'Lijzige Lowie', ritmegitarist Ivan krijgt de naam 'Mou Ichido', gitarist Dirk 'Kamil Knoopendraayer' en drummer Paul 'Pol Petrol'.

Het collectief heeft inmiddels zeven optredens achter de rug. Volgend weekend speelt de band zowel zaterdag als zondag in 't Echt Mechels Theater, op 2 september zijn ze aan het werk in café Concordia in Tildonk.

www.brikkeljon.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio