Buurtbewoners brengen vijf zigeuners eten en drinken

Vijf Roma wonen in autowrakken

Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Vijf Roma hebben autowrakken onder het viaduct in Ledeberg omgebouwd tot een miniwoonwijk. Zij maakten de ruiten zwart en vervingen de achterzetel door matrassen. 'sNachts kan het hier behoorlijk koud zijn', zeggen Marius en Flavius-Ioan.

Nog maar vier maanden is het geleden dat een groep van vijftig Roma zijn intrek nam in enkele kraakwoningen langs de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg. Na twee dagen werden zij er al uitgezet omdat de huizen veel te onveilig waren om in te wonen.

Voor de groep Roma was het na een maandenlange exodus door Gent genoeg geweest. Een deel keerde terug naar Roemenië, een ander deel verhuisde naar Parijs. De huizen langs de Hundelgemsesteenweg zijn ondertussen afgebroken.

De buurtbewoners die de mensen vier maanden geleden af en toe wat eten en drinken toestopten, keken vreemd op toen ze de voorbije dagen weer enkele Roma zagen opduiken, deze keer aan de overkant van de straat. Onder het snelwegviaduct namen vijf Roma hun intrek in enkele autowrakken. In enkele dagen tijd bouwden zij de auto's en het terrein eromheen om tot een minicamping.

Als wij er een kijkje komen nemen, is Flavius-Ioan met een borstel het parkeerterrein aan het opvegen. ‘Ik hou het graag een beetje netjes', zegt de 23-jarige man opgewekt. Hij spreekt een beetje Italiaans en lacht voortdurend. ‘Wij hebben het hier best naar onze zin. 'sNachts kan het hier wel behoorlijk koud zijn.'

Flavius-Ioan en zijn vriend Marius (18) maken deel uit van een groepje van vijf Roma dat tien dagen geleden met een bus van Eurolines van Roemenië naar Gent kwam. ‘Wij komen hier bedelen om wat geld in te zamelen voor onze familie die in Roemenië gebleven is. Wij hebben het daar zeer moeilijk. Wij zijn van plan om hier nog even te blijven.'

Hoe troosteloos hun kampeerterrein ook is, de vijf proberen het toch wat gezellig te maken. De achterzetels in de autowrakken zijn vervangen door matrassen. De ruiten zijn zwart gemaakt zodat het 'snachts wat donkerder is. De hekken doen dienst als droogrek en naar het toilet gaan doen de Roma tussen de struiken van de verhoogde berm.

De autowrakken staan op het terrein van autogarage Moorkens. ‘Wij hebben van de eigenaar toestemming gekregen om hier te verblijven', zeggen Marius en Flavius-Ioan.

Die ontkent dat echter. ‘Bij ons weten is hier nooit iemand langs geweest', klinkt het in de garage. ‘Die autowrakken zijn ook niet van ons. Wij hebben aan de politie gevraagd om op te treden.' Dat zal echter niet snel gebeuren. Omdat de Roma op privaatterrein verblijven, is het aan de eigenaar om maatregelen te nemen.

Enkele buurtbewoners hebben zich het lot van de vijf Roma aangetrokken. ‘Omdat ik het niet kan aanzien, ben ik zelf enkele flessen water en wat brood komen brengen', zegt Rudi Vandervaren. ‘Het is toch ongehoord dat die mensen hier in dergelijke omstandigheden moeten verblijven. Het kan toch zo moeilijk niet zijn om hen een echt dak boven hun hoofd te geven.'

Het stadsbestuur kan echter weinig ondernemen. ‘In heel Gent zijn er honderden mensen van Roma-origine. Je kan van ons toch niet verwachten dat wij voor iedereen een verblijfplaats regelen', zegt schepen Tom Balthazar (SP.A). ‘Als zij uit vrije wil naar hier gekomen zijn, dan zullen zij zelf initiatief moeten nemen.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio