Henk De Vlieger promoot beenhouwersberoep op vindingrijke wijze

Mobiele slager trekt naar buurten zonder vlees

Mobiele slager trekt naar buurten zonder vlees

Henk De Vlieger: 'Ik sta enkel op plaatsen waar er geen slager meer is en ik doe geen markten. Ik wil mijn collega's geen concurrentie aandoen.'fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Slager Henk De Vlieger ziet met lede ogen aan hoe er meer en meer zelfstandige slagers verdwijnen. Hij vond alvast een creatief antwoord op dat probleem. Met zijn mobiele slagerij trekt hij naar dorpen en buurten waar geen zelfstandige slagers meer zijn. Op die manier maakt hij tegelijk promotie voor zijn beroep.

Henk De Vlieger nam 12 jaar geleden een slagerij over in de Arthur De Bruynestraat in Mariakerke. Hij bouwde zijn slagerij uit tot een bloeiend bedrijf. Hij zet zich in voor het beroep en gaat straks ook workshops geven.

Scholen

De Vlieger: 'In Gent en de regio rond Gent zijn er nog 213 zelfstandige slagers. Telkens als ik die lijst zie, merk ik dat er weeral slagers verdwenen zijn. Toen ik de slagersschool volgde, zaten we met meer dan 20 leerlingen in de klas. Vandaag zitten er nog tien in de opleiding. Gelukkig zijn er in Vlaanderen nog zeven slagersscholen, waar je vanaf 12 jaar terecht kunt. Maar het aantal leerlingen zakt. Een gereputeerde slagersschool als die van Diksmuide telt nog 80 leerlingen. Toen ik naar school ging, waren het er nog 290. We moeten meer jongeren aantrekken.'

Hoe denkt hij dat te doen. 'Door erop te wijzen dat het een creatief beroep is. Ik ben een zoon van landbouwers. Toen ik 12 was, werd er een varken geslacht. Ik mocht helpen en gehakt draaien. Toen wist ik dat ik slager wilde worden. Anders was ik wellicht landbouwer geworden. Het is een creatief beroep en we zijn meer traiteur geworden. Je kunt eindeloos variëren. Zo maakte ik onlangs een aspergebroodje. Ik blijf zoeken naar nieuwe producten.'

De zelfstandige slagers moeten almaar meer marktaandeel prijsgeven aan de warenhuizen. Wat kan een slager daartegen doen? 'Dat kan alleen met kwaliteit. Als je de mensen het verschil laat proeven tussen voorverpakt vlees en vers vlees, dan weten ze het meteen. Daarom zijn al die kookprogramma's goed voor ons. De koks leggen de nadruk op goede en verse producten. Daar begint alles mee. '

Niertjes

Henk de Vlieger besloot met een mobiele slagerij in dorpen en buurten te gaan staan waar geen slager meer is. 'Ik kreeg een idee en het is wat uit de hand gelopen, maar het werkt. Ik kon een marktwagen op de kop tikken en ik bied een even mooi assortiment aan als in mijn slagerij. Als de mensen iets speciaal willen, denk aan niertjes of hersenen, dan breng ik dat volgende week mee. Maar ik doe geen markten. Daar moet je om 7 uur zijn. Dat kan niet met mijn slagerij. Ik sta 'smorgens tussen 9 en 12.30 uur in Hansbeke en Lovendegem-Belsele, dorpen zonder slager. Ik kon daar al een cliënteel opbouwen. Vanaf 5 mei ga ik op donderdagvoormiddag op de Watersportbaan staan, samen met een kippen- en groenteboer. Op het pleintje waar de circussen staan. In die buurt is er geen slager. Wippelgem staat ook op mijn programma. Als er morgen een slager in Hansbeke komt dan vertrek ik. Ik wil mijn collega's geen concurrentie aandoen. Ik toon dat een slager iemand is met vakkennis en vooral dat hij goede producten aanbiedt. Als je dat niet doet maak je vandaag geen schijn van kans om te overleven.'

Tijdens 'De Week van de Slager', van zaterdag 25 april tot 1 mei, leren slagers u hun beroep beter kennen. www.deweekvandeslager.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio