Maurice Béjart krijgt huis in Brussel

BRUSSEL - De loft en de dansstudio waar de choreograaf Maurice Béjart twintig jaar woonde en werkte, worden ingericht tot Maurice Béjart-Huis.

In de Greepstraat, in hartje Brussel, komt het Maurice Béjart-Huis. De choreograaf woonde er liefst twintig jaar in een loft. Hij heeft nergens langer verbleven.

In het hart van Brussel, vlak bij de Muntschouwburg en de bibliotheek, ligt een smal kasseistraatje dat naar tal van toeristische eethuizen leidt. Groezeligheid regeert. Schimmige winkeltjes en een duistere bar voorzien er in een aanbod waar betrekkelijk weinig vraag naar is.

Hier vooraan in de Greepstraat werd dansgeschiedenis geschreven: de choreograaf Maurice Béjart betrok er een loft. Niet de eerste waar hij in 1960 na zijn komst naar De Munt terechtkwam, maar wel die waar hij het langst heeft verbleven: twintig jaar.

Achteraan in het pand had hij een dansstudio ter beschikking van 300 vierkante meter. Via hoge ramen viel het daglicht naar binnen. Wie er de biografie van Béjart op na leest, komt tot het besluit dat zijn Ballet van de XXste Eeuw hier aan Nijinksi, Notre Faust en het oosters getinte Bhakti moet hebben gewerkt.

De werveling van de dans is allang neergedwarreld in dit gebouw. In 1987 verliet Béjart De Munt, na een geschil met toenmalig artistiek leider Gerard Mortier. Hij trok naar het Zwitserse Lausanne, waar hij choreografieën gemaakt heeft tot hij drie jaar geleden op zijn tachtigste overleed.

De bezieler van het project is Michel Robert, die zijn fascinatie voor Béjart omzette in iets tastbaars. ‘Ik ontmoette hem in 1993 als journalist voor een interview’, zegt hij. ‘Nadien zijn we elkaar blijven zien. Voor mij was Béjart een genie van wereldniveau en een hartsvriend. Weet u dat hij een grote liefde voor België had? De ruimtes waar hij zoveel wereldberoemde balletten heeft gemaakt, hebben zo’n symbolische waarde dat ze bewaard moeten blijven.’

Beliris, de federale dienst die instaat voor de uitstraling van de hoofdstad, heeft een bedrag van 1,1 miljoen euro klaarstaan voor het project. Hij wacht al een poos tot er eindelijk een dossier in de bus valt. Robert: ‘Dat dossier is onlangs ingediend. Er waren eerst afspraken nodig met de eigenaar van het pand. Die zal nu een dakrenovatie doorvoeren en nog enkele andere werken doen.’

Het pand in de Greepstraat krijgt verschillende functies. De archieven en de documentatie worden er ondergebracht, evenals de administratie van het Maurice Béjart Huis. Voorts komen er verblijven voor dansers, een oud zeer in Brussel, dat nog steeds veel internationaal danstalent aantrekt.

Die dansers maken deel uit van het Ballet In Progress, een choreografisch centrum dat in de schoot van het Maurice Béjart Huis is opgericht. Het bestaat uit zeven dansers die een opleiding van Béjart hebben gekregen en die in Lausanne met hem hebben gedanst. Robert: ‘Ze zijn door hem gekozen, in zekere zin zijn het zijn discipelen. We willen werken in de geest van Béjart.’De tentoonstelling put uit de enorme nalatenschap van Maurice Béjart.

‘We hebben een selectie gemaakt’, zegt Robert, ‘en stellen decorontwerpen van Salvador Dalí en René Magritte tentoon, en kostuums van Gianni Versace en Issey Miyake. Voorts zijn er originele schetsen, maquettes en brieven van Béjart.’ De expositie loopt tot 22 november. Dat is de sterfdag van de choreograaf.

‘Maurice Béjart, decors en
kostuums’, van 8/10 tot 22/11
(14-17 uur), Rodinpaviljoen,
Auguste Rodinlaan 8, 1050 Elsene.

www.maisonbejarthuis.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio