Laatste onderhoudsbeurt dateert van 2009

Vrijwilligers maaien riet op bevroren grachten

Vrijwilligers maaien riet op bevroren grachten

Natuurpunt kon een beroep doen op vrijwilligers om het riet te maaien.mvn

DAMME - Samen met 23 vrijwilligers hebben mensen van Natuurpunt in Damme het riet gemaaid van het natuurreservaat de Stadswallen. Dat kan alleen wanneer de binnen- en buitengracht dichtgevroren is.

Het meeste riet van het Damse natuurreservaat de Stadswallen is afgelopen zaterdag gemaaid. Een terreinploeg van Natuurpunt was de hele week al aan de slag en werd zaterdag aangevuld met 23 vrijwilligers van Natuurpunt Damme. Die hadden zich gemeld na de oproep van conservator Rudy Deplae.

'Het was van januari 2009 geleden dat we het riet nog konden maaien', vertelt Deplae, die verantwoordelijke is voor het beheer van het natuurreservaat de Stadswallen van Damme.

'Hiervoor moeten de binnen- en buitengrachten van de oude stadsomwalling dichtgevroren zijn en moet het ijs voldoende draagkracht hebben. We konden goed ons werk doen, al hoorden we het ijs vaak kraken.'

'Er waren zelfs nog twee wakken in de binnen- en buitengrachten. Er is gelukkig niemand doorgezakt', aldus Deplae die bewondering heeft voor de vrijwilligers die zaterdag urenlang de ijskoude temperaturen trotseerden.

Deplae moest tijdens de extreem koude dagen van vorige week dagelijks het ijs open kappen om zijn ezels te laten drinken. 'Dergelijk proper water vriest enorm snel dicht', luidt het.

Contouren vervagen

Het maaien van het riet is nodig om toe te laten dat het riet kan verjongen. Zo kan Natuurpunt voorkomen dat de historische contouren van de grachten zouden vervagen.

De mensen van Natuurpunt zijn blij dat ze de klus konden klaren voor het intreden van de dooi. 'We hebben niet alle riet gemaaid omdat er zich in de holle stengels heel wat ongewervelden ophouden. In het voorjaar zakken bovendien nogal wat rietvogels af naar dit natuurgebied. Daar zijn rietzangers, kleine karekieten en blauwborstjes bij.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio