driehonderd platanen in zomer vervangen door andere soorten

Heraanleg Havenlaan uitgesteld door vogels

Heraanleg Havenlaan uitgesteld door vogels

Zo gaat de Havenlaan er uit zien. Het is wel wachten tot na de zomer. dbb

BRUSSEL - In tegenstelling tot eerdere berichten, gaat de heraanleg van de Havenlaan nog niet deze maand van start. De werken zijn uitgesteld tot 15augustus, wanneer het nestseizoen voorbij is. Buurtbewoners hebben wel nog steeds kritiek op het project.

Het zijn de 300 platanen langs de Havenlaan die de plannen van minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) in war sturen. Zij had de werken aan de laan deze maand willen laten beginnen. De bomen die er staan (platanen) mogen nog niet worden gekapt; daarmee moet worden gewacht tot na het nestseizoen voor vogels.

'Alles wordt in gereedheid gebracht om de werken te laten starten in augustus', zegt Grouwels. 'Om de biodiversiteit te garanderen, worden de platanen wel vervangen door drie verschillende soorten bomen: boomhazelaars, Noorse esdoorns en essen. Dat zijn soorten die goed in een stedelijke omgeving gedijen.'

Onlangs protesteerden stadsverenigingen en het buurtcomité Maria-Christina nog tegen het verdwijnen van de platanen. De vervanging is toch nodig, stelt minister Grouwels.

'Ten eerste brengen de wortels van de huidige platanen schade toe aan de verkeersinfrastructuur, zoals trottoirs en riolen. Ten tweede is uit eerder onderzoek door een gespecialiseerd bureau gebleken dat heel wat bomen in slechte gezondheid verkeren. Deze zieke bomen moeten op korte termijn verdwijnen. Wanneer blijkt dat meer dan 60procent van de bomen vervangen moet worden, wordt de renovatie aangevat.'

Wim Didelez van comité Maria-Christina kan zich niet vinden in de argumenten van de minister. 'Ze zegt dat er zo veel bomen ziek zijn, maar een officieel rapport daarvan heb ik nooit gezien. Er zijn blijkbaar veel zieke planten Brussel, want met hetzelfde argument zijn ook de bomen op de Churchillaan en de Tervurenlaan gekapt', merkt hij op.

Groene longen

'De platanen zijn de groene longen van de buurt, die al genoeg vervuild is. In de plaats krijgen we kleinere boompjes, die dan ook nog eens van een uitheemse soort zijn. Ik zie de meerwaarde niet', aldus Didelez, die de kasseien in laan ook graag had behouden omwille van hun historisch karakter.'

Minister Grouwels lijkt echter zeker van haar stuk: de kasseien worden vervangen door gewapend beton. 'Het vertoont geen spoorvorming en is beter bestand tegen het verkeer van de Havenlaan. Op termijn is het daarom veel goedkoper in onderhoud', argumenteert de minister.

De heraanleg zal twee jaar duren en kost om en bij de 8miljoen euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio