't Klein Verhaal start bijzonder sociaal artistiek project in Oostende

Fictieve brommersclub speelt hoofdrol in roadmovie

Foto: © Dominique Jauquet

OOSTENDE - Oostende maakt momenteel deel uit van een bijzonder sociaal artistiek project. In een magazijn in de Kaaistraat worden gedumpte brommers hersteld. Er wordt ook een fictieve ‘brommersclub' opgericht met als doel een ‘roadmovie' te maken.

Het initiatief komt van 'tKlein Verhaal, een sociaal artistieke organisatie die bijzondere projecten opstart in heel Vlaanderen. ‘Onze organisatie heeft haar maatschappelijke zetel in Brugge, maar we leven eigenlijk nomadisch en trekken door heel Vlaanderen rond', zegt Dieter Debruyne van 'tKlein Verhaal.

Hetzelfde project als in Oostende loopt momenteel ook in Brugge en Waregem, waar eveneens een fictieve brommersclub wordt opgericht. De apotheose vindt plaats op 17december, als de leden van de drie clubs op hun brommers naar Dikkebus bij Ieper rijden voor een groot feest.

‘Het zal de eerste keer zijn dat de clubs elkaar ontmoeten. Ze hebben elk een eigen logo, een eigen naam, en wellicht intussen ook al een eigen levensstijl. Het wordt een bijzondere ontmoeting van een groep mensen die enkele maanden lang samengewerkt heeft en naar een bepaalde dag heeft toegeleefd', klinkt het.

Groepsgevoel

In Oostende werd een magazijn in de Kaaistraat omgetoverd tot een garage waar oude brommers worden hersteld. De brommersclub werd ‘2t'Anker Oostende' gedoopt. Er zijn zo'n 25mensen bij betrokken, onder wie ook Albert ‘Bertje' Boedts.

‘Het gaat om buurtbewoners, straathoekwerkers en vrijwilligers. Ik heb eerder al samengewerkt met 'tKlein Verhaal. Toen ze me contacteerden voor dit project, heb ik dan ook niet getwijfeld. Hoe zotter, hoe liever. Ik ben graag onder de mensen, en ik draag graag mijn steentje bij', zegt Bertje, die in Oostende in de wijk Oud Hospitaal een graag geziene figuur is. ‘Ik help er dagelijks in het buurthuis als vrijwilliger, en doe ook vaak boodschappen voor mensen uit de wijk. Als ik mensen kan helpen, dan doe ik dat graag. In dit project zorg ik voor warme soep voor de helpende handen die aan de brommers sleutelen. De brommers die hier hersteld worden, zijn oude machines die gevonden, geschonken of zelf aangebracht werden. De deelnemers kijken echt al uit naar die trip naar Dikkebus op 17december.Het groepsgevoel onder iedereen en de drive om te slagen is enorm', aldus nog Albert Boedts.

Film

Het eindresultaat van het project wordt volgend jaar in een film gegoten: ‘On the road to nowhere'. Van zowel de voorbereidingen bij de verschillende brommerclubs, tot de tocht zelf, de ontmoeting en het feest worden beelden opgenomen.

‘De deelnemers denken mee over het scenario, balancerend op de grens tussen fictie en documentaire. Ze filmen ook zelf en krijgen zelfs de mogelijkheid om over de montage mee te denken. De artistieke productie is in handen van Maaike Beuten en Fairuz van Garage64. Uren beeldmateriaal, zelfs opgenomen op een gsm-toestel of op de brommers zelf, zullen straks gemonteerd moeten worden', zegt Dieter Debruyne.

De film wordt volgend jaar in première vertoond op het Enter Festival in Gent, en zal later ook te zien zijn in de deelnemende steden Oostende, Brugge en Waregem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio