Dochter van burgemeester Chalmet ging vaders foto halen bij krakers

Domein 'Jozef Chalmet' in Kloosterbos gesloopt

Domein 'Jozef Chalmet' in Kloosterbos gesloopt

Annie Chalmet toont het portret van haar vader dat ze van de sloop kon redden.zvd Foto: © Dirk Ververs

ZELZATE - 'Ik trok mijn stoute schoenen aan en stapte bij de krakers binnen om de foto van mijn vader van de muur te halen', zegt Annie Chalmet, dochter van stichter en bezieler van het jeugdterrein 'Chalmet' dat nu tegen de vlakte gaat.

Zestig jaar geleden kocht toenmalig socialistisch burgemeester Jozef Chalmet met zijn partij de BSP, (nu SP.A) voor 120.000 frank drie hectare grond midden in het Kloosterbos en maakte er een plaats van waar gezinnen, ouderen en de jeugd van Zelzate zich op een goedkopen en gezonde manier konden amuseren of er vakantie nemen.

Met vele vrijwilligers uit de partij liet men er een cafetaria, jeugdherberg met een slaapzaal en sanitair blok en een conciërgewoning bouwen. Er kwam een grote speeltuin, en een bolbaan, een kampeerplaats en een gebouwtje voor de socialistische jeugdvereniging 'De Rode Valken'.

Dochter Annie Chalmet was een van de eerste jeugdleidsters van de Valken en heeft nog het logboekje uit 1954. Daarin lezen we hoe in het bos volksspelen werden gehouden en hoe de verhaaltjes werden verteld en welke liedjes toen gezongen werden. Drie kwartier met de ukken stappen vanuit het centrum van de gemeente was er altijd bij. 'Vader was hier elk weekend op de bolbaan waar iedereen hem kon vinden voor een vraag of een babbel. Hij had hier zelfs een bureautje waar hij een soort zitdag had of in stilte kwam werken', vertelt Annie niet zonder enige heimwee. Het wemelde hier soms van het volk, zeker tijdens onze legendarische 'bosfeesten' en op de kampeerplaats sloegen vele socialistische vrienden toen voor enkele dagen de tenten op.'

Na het overlijden van vader Chalmet kwam dit domein in handen van een socialistische vzw 'jeugdzorg'. De tijd van het vele vrijwilligerswerk was voorbij en de uitbating kwam in handen van geranten. Tot voor twee jaar passeerde hier in de weekends nog veel volk. Toen kon je in deze herberg nog na een stevige boswandeling terecht kon een drankje en hapje. 'Nu nog spreken mensen mij aan om te zeggen hoe jammer ze het vinden dat dit alles definitief voorbij is', vervolgt Annie. Maar omdat er geen stadswater is en ook geen rioleringen kreeg men geen vergunning meer en was de vzw verplicht alles stil te leggen en het te koop aan te bieden aan de provincie Oost-Vlaanderen, die al eigenaar was van 100 hectare natuurgebied rond het socialistische domein. In afwachting van de sloop trokken er nog enkele krakers in, die het geheel toch een beetje van het grote vandalisme konden sparen. Maar na hun vertrek ging het van kwaad naar erger en werden de bouwvallen ook gevaarlijk.

'Toen ik dat verhaal van de krakers hoorde vreesde ik dat de grote foto van mijn pa die 55 jaar in de cafetaria heeft gehangen zou verloren gaan. Ik ben enkele maanden geleden die jonge snuiters gaan opzoeken en heb beleefd gevraagd of ik die foto kon meenemen. Vriendelijk hebben de krakers vader van de haak gehaald en mij dit portret meegegeven. Ik ben bijzonder blij dat ik toen mijn stoute schoenen aantrok', lacht Annie.

Gisteren is het eerste sloopmateriaal aangevoerd. Vandaag en de volgende weken gaat alles tegen de vlakte en zullen deze drie hectaren met een grote 'rode' geschiedenis opgaan in het geheel van het natuurdomein.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio