Onweerstaanbare moordenaars

De aantrekkingskracht van moordenaars en criminelen op het andere geslacht is van alle tijden. 'Meestal zijn de vrouwen die voor hen vallen hoog opgeleid', stelt de Amerikaan Clifford L Linedecker die er onderzoek naar deed.

Amerikaanse seriemoordenaars als Ted Bundy of Richard Ramirez slaagden er in om hun aanbidsters zwanger te maken. Sommige zogenaamde gevangenisgroupies probeerden zelfs om hun geliefde moordenaar te laten ontsnappen uit de gevangenis.

Wat trekt vrouwen aan in moordenaars? 'Een gevaarlijk mengsel van een overgestimuleerd moedergevoel plus de drang naar gevaar dat er eigenlijk niet is omdat er tralies tussen zitten', legt crimineel analist Clifford L Linedecker uit na onderzoek bij 64 vrouwen. 'Deze vrouwen kicken op het criminele en zijn er van overtuigd dat zij als enige de misdadiger kunnen behandelen. Een soort Florence Nightingale-syndroom. Tegelijk is er bij die vrouwen bijna altijd een gebrek aan aandacht en diepgang in hun persoonlijke leven. 'Daarom zetten zij veelal de eerste stap.'

In ons land zijn ook flink wat gevangenisgroupies bekend.

Albert Barrez

, moordenaar van veearts Karel Van Noppen, huwde in de gevangenis. 'Legendarisch is meesteroplichter

Piet Van Haut

', stelt gerechtspsychiater Roger Deberdt. 'Massaal veel vrouwelijke advocaten kwamen hem bezoeken, zelfs vanuit Nederland. En niet om er iets aan te verdienen. Van Haut ging daarbij zo ver dat hij de advocates voorschreef hoe ze zich moesten kleden om het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.'

Ook

Marc Dutroux

heeft aanbidders. Jonge meisjes, zelf maar zo oud als de door hem ontvoerde An en Eefje, zochten van bij zijn arrestatie contact met de kindermoordenaar. Maar ook een homoseksuele zanger op leeftijd uit Antwerpen valt voor Dutroux. Regelmatig gaat hij hem bezoeken, steeds met geld op zak om de psychopaat te steunen. (tv)