Vlaamse regering negeert negatief advies dienst Ruimtelijke Ordening

Interne nota maakt brandhout van Uplace

Interne nota maakt brandhout van Uplace

Foto: ddl

MACHELEN - Het shoppingcentrum van Uplace, in Machelen, had geen stedenbouwkundige vergunning mogen krijgen. Dat zegt de Vlaamse administratie van Ruimtelijke Ordening.

Eind oktober zette de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA), zijn handtekening onder de stedenbouwkundige vergunning voor het groots opgevatte shoppingcomplex dat projectontwikkelaar Uplace wil bouwen in Machelen, vlak bij het viaduct op de Ring rond Brussel.

De beslissing van Muyters lokte heel wat tegenwind uit, maar voor Uplace-ondernemer Bart Verhaeghe betekende het een belangrijke stap in de realisatie van het project. De laatste grote klip die hij daarvoor moet ronden, is het verkrijgen van een milieuvergunning. In maart valt hierover een beslissing door Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Maar ook over de stedenbouwkundige vergunning is het laatste woord nog niet gezegd. Tegenstanders van het Uplace-project hebben een verzoek tot vernietiging neergelegd bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, een speciaal administratief rechtscollege binnen de Vlaamse overheid.

Indiener van de klacht is projectontwikkelaar Iret, een concurrent van Uplace. Iret is eigenaar van een terrein van 5ha in op een boogscheut van waar het gecontesteerde shoppingcentrum van Uplace moet verrijzen. Volgens advocaat Stijn Verbist, die Iret vertegenwoordigt, is de toekenning van de stedenbouwkundige vergunning aan Uplace onreglementair verlopen en schaadt dat de belangen van zijn cliënt.

Verbist zwaait met een rapport van de Vlaamse administratie Ruimtelijke Ordening. In een nota aan minister Muyters maakt waarnemend secretaris-generaal Anne Van Renterghem brandhout van het Uplace-project.

Volgens Van Renterghem voldoet de wegeninfrastructuur 'totaal niet' voor dergelijk grootschalig shoppingcentrum. Dat die wegeninfrastructuur nog moet worden aangelegd is in strijd met de vergunningsvoorwaarden, schrijft ze. Over de beloftes van Uplace inzake mobiliteit, stelt het rapport dat er 'te weinig garanties en te veel onzekerheden' bestaan.

Ook het ongunstig oordeel van de Vlaamse Bouwmeester wordt in de nota aangehaald als argument om de vergunning te weigeren.

De nota werd op 13oktober aan Muyters bezorgd, een week voor diens beslissing.

Niet bindend

Advocaat Stijn Verbist benadrukt dat het niet om een bindend advies gaat. 'Dit rapport maakte geen deel uit van de officiële vergunningsprocedure. Minister en regering moeten het oordeel niet automatisch volgen en kunnen er dus van afwijken. Maar de inhoud van het rapport is zo negatief dat de minister dit niet zonder argumentatie naast zich kan neerleggen. En toch heeft hij dat gedaan. Hij heeft de nota van de top van zijn eigen administratie totaal genegeerd.'

Philippe Muyters was gisteren naar eigen zeggen 'nog niet op de hoogte' van het verzoek tot vernietiging van de stedenbouwkundige vergunning.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees