Oudheidkundige kring wil uniek museum

Loskaai wordt tentoonstelling over mest

Loskaai wordt tentoonstelling over mest

Tony Van Dender (links) en Cyriel De Bruyne (rechts) bij hun uniek museum.rst Foto: © Ren Stevens

BERLARE - Tienjaar geleden redde de Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare de verwaarloosde loskaai van de ondergang. Nu komt er daar een uniek museum voor Vlaanderen.

Op het Sluis langs de weg naar Uitbergen en de Donk aan het einde van de Berlaar ligt een gerestaureerd gebouwtje De Loskaai. Na vele jaren van verval en aandringen van de Heem- en Oudheidkundige Kring werd deze loskaai enkele jaren geleden opgeknapt en zo meteen gered van de ondergang. 'Het is een belangrijke historische plek die erg oude sporen bevat van de vroegere economische activiteiten in Berlare', zegt Cyriel De Bruyne, voorzitter van de Heem- en Oudheidkundige Kring. 'We vonden een document dat dateert van januari1644 waarin de toelating werd verleend aan ene Pieter Janssens om er een loskaai of aert te bouwen.'

Twee jaar geleden besliste de gemeenteraad om de plannen over de bestemming van het gebouwtje aan de loskaai te steunen. Maar de Kring ging nog verder op zoek en kreeg naast de hulp van de gemeente ook Europese, Vlaamse en provinciale steun om het huisje op het Sluis in te richten als bezoekerscentrum. Ze verzamelden uiteindelijk 10.893euro. Met dat geld kan de Heem- en Oudheidkundige Kring haar project realiseren: een rustpunt voor fietsers en wandelaars met historische info over het beertransport van de stad naar het platteland.

'Van Stadsstront naar zandgrond is een permanente tentoonstelling over de beer- en mesthandel van de 17de eeuw tot ergens in de jaren 30 van vorige eeuw', vertelt De Bruyne. 'De steden hadden grote afval- en mestproblemen. Het platteland kon die producten natuurlijk goed gebruiken. En zo ontstond een drukke handel tussen de stad en de buiten.'

Uniek museumvoor Vlaanderen

De loskaai wordt nu ingericht als een klein museum dat een totaal onbekend en weinig bestudeerd aspect van de geschiedenis belicht: mesttransport over water van de stad naar het platteland. 'Achteraan in het gebouwtje komt een maquette van hoe de Sluis, het huisje en de beerput er mogelijks hebben uitgezien,' verduidelijkt Tony Van Dender van de Heem- en Oudheidkundige Kring. 'Ook de speciale boten voor beer, de beerotters, zullen worden nagemaakt. Aan de muren komen illustraties en uitleg over de rol van mest in de geschiedenis. In het midden van de ruimte komt een rustbank zodat de bezoekers deze welriekende geschiedenis rustig kunnen bekijken en beluisteren.' Het rustpunt met zijn unieke tentoonstelling wordt officieel geopend op 30april waarna iedereen de expo elke dag gratis kan bezoeken .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio