Leespleinen in bib helpen voor kinderen met leesproblemen

TURNHOUT/ESSEN - Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een plek die speciaal bedoeld is voor kinderen (8-13 jaar) die lezen moeilijk vinden. Essen en Turnhout hebben voortaan zo'n plein.

Kinderen die moeilijkheden hebben met lezen kunnen hier terecht voor boeken, dvd's, cd-roms en andere media die de bibliotheek speciaal voor hen selecteert. Door een aangepaste collectie materialen op een aantrekkelijke manier te presenteren wil het Makkelijk Lezen Plein kinderen met leesproblemen zoals dyslexie of met een taalachterstand, meer leesplezier laten ervaren.

Met de steun van de provincie Antwerpen worden binnenkort in twintig andere bibliotheken ook Makkelijk Lezen Pleinen opgestart. ‘De provincie Antwerpen speelt in op deze nood door bibliotheken financieel en inhoudelijk te ondersteunen bij de uitbouw van een Makkelijk Lezen Plein', zegt gedeputeerde voor Cultuur Ludo Helsen. ‘In de provincie Antwerpen zijn de bibliotheken van Essen en Turnhout als voorloper al met een MLP gestart in hun bibliotheek. Met de steun van de provincie Antwerpen worden binnenkort in twintig andere bibliotheken in de provincie ook nog MLP's ingericht. De bibliotheken krijgen een tussenkomst bij de aanschafprijs voor het meubilair en de bibmedewerkers woonden in september gratis een studiedag bij die hen alles leerde over de inrichting van een MLP in hun bibliotheek.'

Vanaf het voorjaar van 2012 gaan dan stilaan de nieuwe MLP's open in Antwerpen, Arendonk, Beerse, Boom, Bornem, Borsbeek, Dessel, Duffel, Grobbendonk, Herentals, Kapellen, Kasterlee, Kalmthout, Kontich, Laakdal, Lille, Mechelen, Mol, Retie en Vorselaar. De opening loopt verspreid over 2012, afhankelijk van de lokale planning van de bibliotheken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio