Vader en zus prinses Mathilde veroordeeld

IEPER - De vader van prinses Mathilde, Patrick d'Udekem d'Acoz, en haar zus Hélène, werden gisteren door de correctionele rechtbank van Ieper veroordeeld voor inbreuken op de ruimtelijke ordening. Maar beiden kregen opschorting van straf.

Patrick d'Udekem d'Acoz kocht een kleine woning in de Couthoflaan in Proven, dicht bij het graf van zijn verongelukte dochter Marie-Alix. Aan dat huisje liet hij zonder bouwvergunning instandhoudingswerken uitvoeren. Een ambtenaar van Ruimtelijke Ordening had hem verteld dat voor die werken geen bouwvergunning nodig was. Een verkeerde raad want Stedenbouw diende een klacht in. Vader en dochter d'Udekem d'Acoz lieten de woning intussen slopen. De verbrede weg ligt er nog want bij de Raad van State hebben ze nog een geding lopen om de toelating te krijgen om een nieuwe woning te bouwen.

Eerder werd Henri d'Udekem d'Acoz, broer en oom van Patrick en Hélène, voor het hof van beroep in Gent veroordeeld tot een boete omdat hij als toenmalig burgemeester van Poperinge aan belangenvermenging deed toen hij het huisje in Proven bouwvallig liet verklaren.

We vroegen Henri d'Udekem d'Acoz om een reactie. Na enig aandringen beperkte hij zich tot: 'Ik had eerlijk gezegd gedacht dat ze zouden worden vrijgesproken. Ze krijgen wel opschorting van straf, maar ze zijn dus wel strafrechterlijk verantwoordelijk.' (odw)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees