Boonjaar gisteravond op gang getrapt

Verjaardagsfeest voor wijlen Louis Paul Boon

Verjaardagsfeest voor wijlen Louis Paul Boon
AALST - In cultuurcentrum De Werf werd gisteren de honderdste verjaardag van wijlen Louis Paul Boon gevierd. Bijna zeshonderd literatuurliefhebbers woonden het feestje voor de bekende Aalsterse schrijver bij. Daarmee is het Boonjaar officieel begonnen.

Ruim een jaar namen de voorbereidingen van het Boonjaar 2012 in beslag. De Aalsterse schrijver en kunstenaar Louis Paul Boon krijgt nog tot oktober een groot eerbetoon.

Mensen uit de theaterwereld, politici en Boonfans die een ticket op de kop konden tikken, kregen gisteren met Jan Decleir, Tom Van Dijck, Marie Vinck en Josse De Pauw een bloemlezing uit Boons werk. Voor het feestje begon, werd een verjaardagstaart aangesneden, gemaakt door leerlingen van de afdeling bakkerij van KTA 2 De Ledebaan. De lekkernij werd in zeshonderd stukken verdeeld.

Fenomenale Feminateek

Zoon Jo, Lucienne en kleinzoon David zagen dat het goed was. 'De aandacht voor Louis is overweldigend. Ik ben zeer ontroerd', reageerde Jo Boon. 'Het heel uitgebreide programma zorgt ervoor dat alle kranten, radio's en tv-stations aandacht besteden aan hem.'

Na het literaire gedeelte was er een receptie met onder meer een Marilyn Monroe lookalike. Die mocht niet ontbreken, want Boon hield van Monroe.

Vanaf nu is de Fenomenale Feminateek in De Werf te bezichtigen. Door een extra investering van de stad is de tentoonstelling gratis tot juni. 'Als iedereen maar weer Boon op zijn of haar manier ontdekt, dan is dit jaar geslaagd', meent schepen van Cultuur Dylan Casaer (SP.A).

De stad Aalst staat in elk geval op de kaart, want nu al zijn er honderden reservaties voor wandelingen en fietstochten naar aanleiding van het Boonjaar. Gisteren reed de Nederlander Koos Timmermans zelfs 270kilometer om de feestavond bij te wonen. 'Ik had geen ticket, maar ben toch gekomen, hopend dat er iemand zou wegvallen, en het is gelukt. Wie ik ben? Ik ben een groot Boonfanaat', zei hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio