In cafés met een grote omzet wordt niet meer met vaten gezeuld

Biertanks rukken op

Biertanks rukken op

Lucien De Vos, zaakvoerder van Bowling Overpoort, bij de tanks van elk duizend liter bier: 'We gebruiken geen CO2 of koolzuurgas meer.' Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Gedaan met het gezeul met biervaten. Cafés met een grote omzet schakelen meer en meer over op biertanks die tot 1.000 liter bier bevatten. In Gent staan er al dergelijke tanks in de kelder van Vooruit en op het dak van Bowling Overpoort. Het populaire muziekcafé Charlatan schakelt ook over op biertanks.

Het systeem van de biertanks is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Duotank. Het wordt al door veel brouwerijen gebruikt. Steeds meer horecabedrijven schakelen over op tankbier. Het voordeel van biertanks is dat het gebruik minder milieubelastend is en dat bierleveranciers en horecapersoneel verlost zijn van het sleuren met vaten.

'Wij hebben al ongeveer vijf jaar drie tanks van elk duizend liter op ons dak staan', zegt Lucien De Vos, zaakvoerder van Bowling Overpoort. 'Die tanks zijn gekoeld en geïsoleerd. In die tanks zit een plastic zak. Die zak wordt met luchtdruk leeg geperst. We gebruiken dus geen CO2 of koolzuurgas meer zoals bij gewone vaten. Het voordeel is ook dat brouwers hun beste brouwsels voorbestemmen voor tankbier', vertelt hij.

Het bier wordt door de brouwerijen rechtstreeks geleverd met biertrucks. Dergelijke vrachtwagens kunnen 10.000 liter bier vervoeren. De biertanks worden met een slang gevuld. Die biertrucks worden elke dag gereinigd om verontreiniging te voorkomen.

'Wij hebben tanks van 1.000 liter, maar ik verneem dat er nu ook al van 250 liter op de markt zouden zijn. Bovendien is er een Europese wet op komst die biervaten van meer dan 25 liter zal verbieden. Die wet komt er omdat er heel veel rugziektes zijn bij het personeel van brouwerijen en bierleveranciers', zegt De Vos.

Maar er spelen nog andere redenen.

'We zitten in een dalende markt. De bierverkoop in cafés gaat achteruit. Het toeleveringssysteem is niet langer rendabel. Daarom proberen horeca-exploitanten de kosten te drukken. Het bier wordt daardoor niet goedkoper, maar je spaart ruimte en je spaart op personeel omdat er geen vaten moeten worden gewisseld. Bij vaten heb je ook iets meer verlies.'

Hij ziet nog een belangrijk voordeel.

'Bij vaten vermengt het koolzuurgas zich met het bier. Bij tankbier gebeurt dat niet. Dat verklaart soms waarom je van tankbier geen hoofdpijn hebt', zegt hij.

Gerald Claes, exploitant van de Charlatan, zegt dat het bier uit biertanks smakelijker is. 'Als je dat bier drinkt, zit je minder met een opgeblazen gevoel. Het is dan ook alsof je rechtstreeks uit de brouwketel drinkt.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio