Duroc D'Olives en Breydel brengen samen nieuw streekproduct op de markt

'Olijfolie zorgt voor gezond en mals varkensvlees'

De bedrijven Breydel uit Gavere en Duroc D'Olives uit Kruishoutem en Lochristi hebben de handen in elkaar geslagen en stellen een nieuw streekproduct voor: Breydelham-Duroc D'Olives. Het product draagt het logo met het stevig uit de kluiten gewassen roestbruin Duroc-varkentje, gekweekt met olijfolie.

De varkenshouders Filip Van Laere uit Kruishoutem en Bart Mouton uit Lochristi kweken sinds 2006 varkens van het ras Duroc. 'Dat zijn supergezonde dieren. In tegenstelling tot andere rassen, die vaak gevaccineerd worden tegen ziektes, worden ze medicatievrij grootgebracht', zegt ingenieur Filip Van Laere. 'Het Duroc-ras is van Amerikaanse oorsprong. Mijn collega Bart Mouton en ikzelf proberen hun vlees en de smaak ervan te optimaliseren. Recent sleepte Bart Mouton op de Gouden Tavola 2012 nog een nominatie in de wacht voor de pure smaak van ons varkensvlees.'

Bart Mouton: 'Duroc D'Olives-vlees ziet er gemarmerd uit. Dat komt doordat er vet tussen de spieren loopt. Onze Duroc D'Olives heeft 3 procent meer vet in het vlees of de spier. Het verschil merk je wanneer je in het vlees bijt. Het intramusculair vet zorgt voor mals, sappig vlees. Om aan dit mals varkensvlees te komen, hebben we samen met de Universiteit van Gent verschillende jaren onderzoek gedaan naar wat de beste voeding is voor de dieren. Ons voeder bestaat uit een constante mix van pure grondstoffen zoals tarwe, maïs, gerst en soya, met olijfolie als vetbron. Olijfolie is er tijdens blinde smaaktesten in vergelijking met andere oliën als beste uitgekomen. Ze zorgt voor gezond varkensvlees. Olijfolie is namelijk arm aan verzadigde en rijk aan mono-onverzadigde vetzuren. Dat is een pluspunt in de strijd tegen hart- en vaatziekten.'

Barts echtgenote Bénédicte: 'Wij trekken met het nieuwe label naar slagerijen en restaurants. De orde van 33 Belgische meesterkoks gebruikt intussen onze Duroc D'Olives. We willen de markt ook zelf aanvoelen. Door de samenwerking met Breydel krijgen we nu extra belangstelling voor ons product.'

Ook Ivan De Keyser, zaakvoerder van Breydel Vleeswarenbedrijf, is gewonnen voor het kwaliteitsvolle varkensvlees. 'Ons bedrijf heeft als missie specialiteiten te maken en voor topkwaliteit te zorgen. Zo onderscheiden wij ons van de rest van de markt. En daarom zijn we scheep gegaan met Duroc D'Olives. Bij onze eerste demokooksessies met Breydelham Duroc D'Olives kregen we zeer positieve reacties. Duroc D'Olives is echt een nieuw, authentiek product.'

Meer info op www.durocdolives.be  en www.breydel.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio