Jef Lambrecht deelt in klappen in Iraanse hoofdstad na omstreden herverkiezing president Ahmadinejad

VRT-reporter opgepakt in woelig Teheran

Aanhangers van Mir Houssein Mousavi, de uitdager van Ahmadinejad, gaan in de clinch met de oproerpolitie.afp Foto: © OLIVIER LABAN-MATTEI

VRT-radiojournalist Jef Lambrecht en een RTBf-collega werden in de nacht van zaterdag op zondag een tijdlang opgepakt in de Iraanse hoofdstad Teheran, temidden van rellen uit protest tegen de verkiezingszege die uittredend president Mahmoud Ahmadinejad opeist.

De twee radiojournalisten waren na middernacht op straat om verslag uit te brengen van de rellen. Jonge aanhangers van 'hervormer' Mir Hossein Mousavi, die zijn nederlaag absoluut niet toegeeft, wierpen brandende barricades op in de centrumstraten van de hoofdstad. Er werden ook bussen en vuilnisbakken in brand gestoken. De opposanten werden hard aangevallen door 'zwarte brigades', de anti-oproeragenten van Binnenlandse Zaken die op zware motoren door de menigte reden en met lange knuppels op de betogers insloegen.

'Ik kreeg zelf ook een tik', vertelde Lambrecht gisteren na afloop aan zijn luisteraars. Ondertussen stond collega Vandervorst geluidsopnames te maken. Hij werd opgepakt door de oproerpolitie. Lambrecht ging poolshoogte nemen en werd prompt zelf ook opgepakt. Beiden werden afgevoerd naar het Ministerie van Informatie en vastgehouden in de kelder.

'Daar zaten al arrestanten op hun knieën, met plastic handboeien om', zegt Lambrecht. Even later hoorden ze dieper in de kelders een andere opgepakte manifestant luid huilen. Na een klein uur werden de twee verslaggevers weer vrijgelaten, met de boodschap vooral geen opnames of foto's te maken van de rellen.

We kregen in de loop van gisteren Lambrecht niet zelf aan de lijn vanuit Teheran. Het regime verstoorde het gsm-verkeer, het internet en ook de sociale communicatienetwerken zoals Facebook en Twitter. Twee Nederlandse Nova-verslaggevers werden eveneens opgepakt en onmiddellijk het land uitgezet.

Na de massale arrestatie van de leiders van de hervormingsgezinden in de nacht dat ook Lambrecht en Vandervorst onzacht in aanraking kwamen met de ordemacht, bleef het gisteren onrustig in Teheran. Maar er hangt niet onmiddellijk revolutie in de lucht, melden waarnemers. Het regime staat te sterk om te zwichten voor de onvrede van de hervormingsgezinden. Honderdduizenden aanhangers van het regime veroverden gisteren het stadscentrum om de zege van Ahmadinejad te bejubelen.

Ahmadinejad zelf wuifde gisteren de protesten weg als onbetekenend: 'Niemand kan mijn overwinning in vraag stellen. Sommigen hoopten tegen beter weten in op hun overwinning, en nu zijn ze kwaad. Het is zoals na een voetbalmatch: dan koken de gemoederen soms ook over. Maar in mijn ogen is de oppositie onbelangrijk, want ze heeft geen legale geloofwaardigheid.' Hij kondigde meteen de voortzetting aan van het omstreden nucleair programma van Iran.

Er werd gisteren ook betoogd voor de Iraanse ambassade in Brussel. Zo'n 150 ballingen en sympathisanten riepen er slogans zoals 'Weg met de dictator' en 'Mensenrechten in Iran'. Ze riepen België en Europa op de volgens hen vervalste overwinning van Ahmadinejad niet te erkennen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees