Expo en activiteiten om borstkanker te helpen voorkomen

Te weinig vrouwen laten hun borsten controleren

Te weinig vrouwen laten hun borsten controleren

Roeselare wil dat driekwart van de vrouwen tweejaarlijks een gratis mammografie ondergaat.sbr Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - Oktober is de maand van de borstkankerpreventie. De hele maand loopt een tentoonstelling en zijn er tal van activiteiten om vrouwen te overtuigen hun borsten te laten controleren.

Borstkanker is voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar de voornaamste doodsoorzaak. De beste remedie tegen borstkanker is de ziekte vroeg opsporen. Om vrouwen, mannen én gezinsleden daarvan te overtuigen, zijn er tijdens de maand oktober allerlei activiteiten rond borstkankerpreventie. 'Via het bevolkingsonderzoek kunnen vrouwen tussen 50 en 69 jaar tweejaarlijks een gratis mammografie laten uitvoeren. In Roeselare doet 54procent van de vrouwen in de doelgroep dat. Dat is een stuk minder dan het streefcijfer van 75procent', zegt schepen van welzijn Griet Coppé(CD&V).

Uit de kleren

Een interactieve tentoonstelling in de Roeselaarse bioscoop Cityscoop moet daar verandering in brengen. 'Aan de hand van zes modules wordt aan het publiek informatie gegeven over borstkanker en hoe je het kunt opsporen. De modules zijn zeer zichtbaar en nodigen uit tot interactie', vertelt preventiemedewerker Eveline Vanacker.

Bij de expo hoort ook een folder met andere activiteiten waarvoor verschillende verenigingen en diensten samenwerken. 'Er zijn drie wandelingen met borstkankerpreventie als thema. Net als een infonamiddag, gespreksrondes en een lezing van journaliste Frieda Joris, die zelf borstkanker overwon.'

Om de campagne de nodige ruchtbaarheid te geven, gingen de Roeselaarse vrouwelijke gemeenteraadsleden uit de kleren. 'Het campagnebeeld en de activiteitenkalender staan op broodzakken in Roeselare. De kunstacademie maakte ook een animatiefilmpje dat voor elke film geprojecteerd wordt in Cityscoop', zegt Vanacker.

www.roeselare.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio