KBC-aandeel boven in topkwartaal

De beurzen maakten in het eerste kwartaal van 2012 wereldwijd een sterke comeback. KBC was met een winst van 93,3procent het beste van de 600grootste Europese aandelen.

Terwijl beleggers begin dit jaar nog bijzonder pessimistisch waren, schoten aandelen wereldwijd toch sterk uit de startblokken. Na drie maanden staat de Dow Jones zowat 8procent hoger en de stoxx Europe600 won 7,7procent. Dat is het beste eerste kwartaal sinds 2006.

De goedkope leningen ter waarde van 1.000miljard euro, die de ECB eind 2011 begon te verstrekken, doorprikten de vicieuze cirkel waar de financiële markten in verstrikt waren geraakt.

Het is geen toeval dat met KBC een financieel aandeel de grootste klimmer was. Het ECB-geld vloeide via de banken in belangrijke mate naar de overheidsobligaties in de eurolanden, waardoor die herstelden. De vrees dat de banken zouden bezwijken onder de massa's overheidspapier in hun portefeuilles ebde weg. Beleggers vreesden daardoor niet langer dat KBC een noodkapitaalverhoging zou moeten doorvoeren.

In Europa viel vooral de spurt op van Frankfurt, waar de Dax index 17,8procent hoger snelde. De Bel-20 kon dat tempo niet aan, maar was met een winst van 11,5procent toch een van de betere Europese beurzen.

Maar niet alles was koek en ei. De Spaanse beurs illustreerde met een verlies van 6,5procent pijnlijk de blijvende divergentie in Europa: de periferie zinkt weg in een pijnlijke recessie, terwijl de betere kernlanden al hopen op een herstel. Overigens bleek de verzwakte positie van ‘kernland' Nederland ook uit de prestatie op de beurs: de Amsterdamse AEX bengelde achteraan het peloton met een winstje van 3,5procent. Zelfs Italië deed beter met een vooruitgang van 5,9procent.

Maar het echte vuurwerk was buiten de westerse beurzen te zoeken. De Japanse Nikkei index was met een winst van 19,2procent de allerbeste grote beurs. Dat is zelfs beter dan de Amerikaanse Nasdaq, waar de technologieaandelen voor een winst zorgden van 18,9procent. Zo klommen de Japanse aandelen terug naar het niveau van voor Fukushima. De Japanse centrale bank slaagde er voor het eerst in jaren in om de koers van de Japanse yen te doen dalen. De Japanse exporteurs herademden. Het land profiteert zo extra van de exportmogelijkheden naar de Aziatische groeilanden.

Goedkope aandelen

Ondanks de forse klim blijven de aandelen over het algemeen goedkoop gewaardeerd. De groeilanden noteren tegen 10,3keer de winst, in verhouding tot 11,4keer gemiddeld. de Europese aandelen zijn zelfs extreem goedkoop, want ze noteren gemiddeld maar rond 1keer de boekwaarde. In de VS is dat meer dan het dubbele. Met de schuldencrisis zijn veel internationale beleggers uit Europa gevlucht. De terugkeer is nog heel pril en een voortzetting zal afhangen van de vraag of het vertrouwen in de markt blijft.

De laatste twee weken namen de beurzen een kleine beetje gas terug. Vooral de hoge olieprijs baart niet alleen de consumenten, maar ook de beleggers zorgen. De vraag is of de dure energie het nog prille economische herstel niet doet stilvallen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees