90-jarige harmonicavirtuoos werkt concerten af in rolstoel

Zelfs gebroken voet houdt Toots Thielemans niet tegen

Zelfs gebroken voet houdt Toots Thielemans niet tegen

Foto: © Jos L. Knaepen

Toots Thielemans (90) heeft zijn voet gebroken, maar dat belet de harmonicavirtuoos niet zijn verjaardagstournee af te werken. Ook al moet hij dan optreden in een rolstoel, zoals gisteren in Brugge en eergisteren in Hasselt.

Donderdagnamiddag maakte Toots Thielemans een kwalijke val bij hem thuis in Terhulpen. Brute pech, want behalve de scherpe pijn die de bejaarde muzikant eraan overhield, dreigde hij de vier nog resterende concerten van zijn verjaardagstournee te moeten afgelasten. Na een spoedopname in het ziekenhuis van Eigenbrakel bleek dat zijn voet gebroken was. Zes weken in een gipsverband en de voet permanent omhoog houden, luidde het devies van de artsen.

Niemand teleurstellen

En toch wilde Thielemans niet opgeven. 'De hele tournee is uitverkocht en bij de eerste concerten heeft hij maar al te goed gevoeld hoe graag de mensen hem zien', vertelt zijn manager Veerle Van de Poel. 'Hij wil niemand teleurstellen, en dus heeft hij doorgezet, ook al is dat voor een 90-jarige zeker niet evident.'

Het concert van donderdagavond in Hasselt is dus toch kunnen doorgaan. Al moest Toots dan wel de goede raad van zijn artsen in de wind slaan. 'Want optreden met je been omhoog is een beetje moeilijk', lacht Van de Poel. 'Maar in een rolstoel is het prima gelukt.'

Het was drummer Hans Van Oosterhout die Thielemans in Hasselt het podium opduwde voor een concert dat even prima verliep als de avonden ervoor. Toots gaat volgende week ook de laatste twee concerten (in Luik en Dinant) in een rolstoel afwerken. Pas daarna is hij aan rust toe. 'Dat zal nodig zijn, want zijn voet moet zeker zes weken in het gips blijven', zegt zijn manager nog.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees