Nu zondag ‘Oscars' voor Antwerpse amateurfilmers

WIJNEGEM - Zondag 3april wordt aan Gemeenschapscentrum 'tGasthuis de rode loper uitgerold voor wat je de Oscar-uitreiking voor amateurfilmers zou kunnen noemen: het Gala van de Antwerpse niet-professionele Cineast.

Uit niet minder dan 46inzendingen koos een jury met amateurcineasten uit andere provincies de beste kortfilms van de provincie Antwerpen. Het publiek en alle aanwezigen krijgen na de prijsuitreiking de gelegenheid om alle in de prijzen gevallen prenten te bekijken.

Het gaat om een gebeurtenis met traditie. Het gala is al toe aan zijn 56ste editie, het bestond dus al in de tijd van de zwart-witbeelden.

‘Net als bij de echte Oscar-uitreiking zijn er verschillende categorieën', zegt woordvoerder Freddy Bellis, die zelf actief is in de videoclub van Lint. ‘We reiken prijzen uit voor beste animatiefilm, reportage, genrefilm, documentaire, toeristische reportage en scenario. Alleen erotiek ontbreek', lacht Freddy.

Smoking niet verplicht

Alle cineasten die een score van 75procent of meer halen met hun film, mogen deelnemen aan de nationale wedstrijd van het Centrum voor Beeldexpressie. De deuren van 'tGasthuis gaan open om 18.30uur. Om 19uur start het gala. Smoking is niet verplicht.

‘Ik hoop dat ook jonge amateurcineasten de weg vinden naar ons gala', spreekt Bellis een wens uit. ‘We merken stilaan een vergrijzing van de leden van de nochtans nogwijd verspreide en erg actieve film- en videoclubs. Nochtans werden er nooit meer films opgenomen door burgers dan de laatste jaren. Doordat de techniek evolueerde, kan iedereen de regisseur worden van zijn eigen film. Jonge mensen kunnen bij ons best wat bijleren en in groep met je hobby bezig zijn, is gewoon ook leuker.'

't Gasthuis Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem, www.provac.be , publicrelationsprovac@gmail.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio